Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Lyxig ragu på färska havskräftor

Ta vara på hela kräftan och gör en smörstinn skaldjursfond av skalen! Använd den mustiga kräftfonden till denna otroligt läckra och smakrika ragu med brynt fläsk, jordärtskocka och färska havskräftstjärtar. Fonden går fint att förbereda.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. En dag före servering. Sätt ugnen på 225°C
  2. Bryt loss stjärten från kräftorna, skala och ta bort tarmen. Förvara kallt.
  3. Lägg huvud och klor på en plåt. Rosta i mitten av ugnen ca 20 min.
  4. Skala lök, morot och rotselleri. Skär i mindre bitar, ca 3x3 cm. Ansa, skölj och skär purjolöken i mindre bitar.
  5. Fräs grönsakerna i 3 msk smör (för 4 port) i en stor kastrull ca 3 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 2 minuter.
  6. Lägg ner de rostade kräftskalen och tillsätt konjak och portvin.
  7. Tillsätt vatten, buljongtärning och kryddor. Låt koka ca 1 timme på svag värme med lock. Ta från värmen och låt fonden stå minst 1 timme.
  8. Sila bort skal och gränsaker (ger ca 1 1/2 l vätska). Koka fonden utan lock tills hälften återstår, ca 20 minuter. Låt svalna, ställ kallt.
  9. En timme före servering. Skär fläsket i små tärningar. Skala och skär jordärtskockorna i cm-stora tärningar.
  10. Stek jordärtskocka och fläsk knaprigt i 2 msk smör (för 4 port) i en stekpanna ca 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
  11. Värm fonden. Smaka av med salt och peppar.
  12. Lägg ner kräftstjärtarna i fonden och låt sjuda ca 3 min (kokta kräftor behöver bara värmas). Lyft upp kräftstjärtarna och fördela i 4 tallrikar (för 4 port).
  13. Koka upp fonden. Ta av från värmen, rör ner smöret och mixa sedan ihop med stavmixer.
  14. Häll buljongen över kräftorna. Toppa med de knapersteka jordärtskocks och fläsktärningarna.

För alla

Kontrollera innehållet i buljongtärningen för samtliga allergener. Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g havskräftor (färska i lag eller frysta, tinade)
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 200 g rotselleri
  • 100 g purjolök
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 msk konjak
  • 1/2 dl portvin
  • 1 l vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 1/2 tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 msk paprikapulver
  • 150 g rimmat fläsk (i bit)
  • 250 g jordärtskockor
  • salt och peppar
  • 100 g smör (+ extra till stekning)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2234 kJ / 534 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept