Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lyxig ostpaj

Varför bara välja en sorts ost när man kan välja tre? I denna smakrika ostpaj förenas gruyére eller cheddar, ädelost och parmesan till en sagolik enhet. Toppen på buffén!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär smöret i bitar. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare.
  2. Tillsätt äggen och mixa snabbt ihop till en deg. (Eller nyp ihop smör och mjöl för hand. Tillsätt äggen och blanda snabbt ihop degen.)
  3. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Fyllning: Riv den lagrade osten och parmesanen grovt. Smula ädelosten/gorgonzolan.
  6. Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm (för 20 port). Låt pajdegen gå upp lite på kanten. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen.
  7. Vispa ihop crème fraiche och ägg i en bunke. Rör i grädden. Krydda med salt och peppar.
  8. Fördela all ost i pajskalet. Häll över äggblandningen.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter, tills fyllningen har stannat och fått fin färg. Låt svalna helt. Skär i portionsbitar, ca 5 x 5 cm. Förvara i frysen.
  10. Tidigt på festdagen: Ta fram pajerna och låt tina i rumsvärme. Gör eventuellt en Tomatkompott att servera till ostpajerna.
  11. Minuter före servering: Värm pajerna ca 10 minuter i ugnen på 150°C.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Den pysslige gör söta små minipajer i stället för en stor i långpanna. Receptet ger 15 minipajer (ca 10 cm i diameter). Tänk på att gräddningstiden blir ca 5 minuter kortare.

Gör du paj till fler än 10 personer är det smart att riva ost i matberedare eller satsa på färdigriven ost på påse, t ex cheddar, västerbottensost och ädelost.

Förvara pajbitarna i en eller flera aluminiumformar lagom höga för att rymma två till tre lager. Lägg en bit bakplåtspapper mellan varje pajlager. Sätt på lock och frys in.

Ingredienser

Portioner: 20
  • 300 g smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 ägg
Fyllning
  • 300 g lagrad ost (t ex gruyère eller cheddar)
  • 200 g parmesanost
  • 300 g ädelost eller gorgonzola
  • 4 dl crème fraiche
  • 8 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?