Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Ädelostpaj

Betyg
17 röster

En paj är alltid lika uppskattad och denna smakrika ädelostpaj är inget undantag. Till fyllning i pajen använder du krispig paprika och mjuk ädelost som täcks med en äggstanning på crème fraiche innan gräddning.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 1997.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 1 röd paprika
  • ca 140 g ädelost
  • 3 ägg
  • 3 dl crème fraiche
  • grovmalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200-225°C.
  2. Nyp ihop smör och mjöl till en smuldeg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Den kan också göras i matberedare. Täck med plastfilm eller lägg i plastpåse. Låt stå ca 1 timme i kylen.
  3. Kavla ut degen tunt och klä en pajform (för 8 port). Tryck till runt kanten och nagga bottnen. En aluminiumfolieremsa vikt över kanten hindrar att degen glider under gräddningen. Ställ formen i kylen.
  4. Fyllning: Hacka paprikan och mosa osten. Vispa ihop ägg och crème fraiche och krydda med svartpeppar.
  5. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort folieremsan och häll i fyllningen. Fortsätt grädda 20-25 minuter eller tills fyllningen har fått fin färg.
  6. Servera pajen ljummen eller kall med lite grönsallad till.
Tips

Pajdegen kan göras i förväg och endera frysas eller ligga i kylen ett par dagar.