Lyxig julkaka

Betyg 2.9 av 5.69 personer har röstat
Receptet har 8 kommentarer
Lyxig julkaka

Lyxig julkaka - en helt underbar efterrätt med fyllig smak. Den goda kakan har en kavlad platta av mandelmassa i mitten och en chokladglasyr med smak av rom eller konjak. Bred ut den smakrika glasyren på kakan när den svalnat något.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2010

Lyxig julkaka

Ingredienser

10 bitar
200 g torkad frukt t ex aprikos, tranbär och fikon
125 g blandade nötter t ex valnötter, hasselnötter och pecannötter
200 g mandelmassa
1 dl konjak eller rom
1 dl vatten
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
150 g smör
2 dl farinsocker
3 ägg

Chokladglasyr

200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 msk konjak eller rom

Gör så här

00:40:00
00:30:00
00:10:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

8 st
  • Kan man göra den några dagar innan jul?

    Nadja

    Hej Nadja! Ja, det går fint! Det är så mycket gott i den här kakan så den håller lätt i några dagar! God jul! Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Hej, Finns det någon video på detta recept? Mahi

    Mahshid

    Hej Mahsid! Det gör det tyvärr inte. Vi lägger den i önskelistan. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Mycket god kaka, blev min mans favorit denna Jul.

    Carmen

  • Älskar den här kakan som är mer som konfekt än en kaka. Håller länge, god kall. Bakat den många jular. Min smet blir hyfsat rinnig och jag tror det beror på att maj bara ska koka upp rom landningen, inte låta den koka in i frukt och nötter.

    Celestina

  • Hej. Jag har några frågor. Varför ska man klä formen? Vad är det för vätska när det står: "Rör ihop smör- och mjölblandningarna. Tillsätt den torkade frukten och nötterna samt all vätska." Det finns ju ingen mer vätska att använda enligt receptet. Eller har jag missat något? Det borde nog vara lite mer vätska...för det går inte att "hälla" smeten i formen. Den är för fast. Klicka över smeten i formen går bra. Mvh Marianne

    Marianne

    Hej Marianne! Du ska klä formen så att det är lättare att få ur kakan ur formen och lägga upp på ett fat. Vätskan vi menar är rom/vattnet som frukten och nötterna kokat i. Hoppas kakan blev god trots att den inte gick att hälla ner i formen, du fick kanske bre ut den i formen? Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Jättegod kaka! Lite jobb med alla moment men väl värt besväret så att säga!

    Wictoria

  • Går utmärkt att skippa äggen (1 tsk mer bakpulver) och använda råsocker och glutenfritt mjöl (mandel, majs och bovete) istället för vitt socker/vetemjöl. Till glasyren använde jag havregrädde istället för kogrädde, och toppade kakan med finhackade torkade tranbär. Serverades med apelsiner i kryddig saffranslag och sojavisp. Supersmarrigt!

    Anna

  • Jag bakade denna smarriga kaka i lördags och tog med till goda vänner. Lite omständig att göra kanske men den värd besväret. Kakan blev otroligt god ! Biggan

    Birgitta

Testa liknande recept

  • Chokladfondue
    Betyg 4.6 av 5.15 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Fyllda dadlar
    Betyg 3.3 av 5.15 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Julkaka med frukt och nötter
    Betyg 4.5 av 5.24 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Marsipanrulle
    Betyg 2.7 av 5.39 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Konjaksrullar med fikon
    Betyg 3.8 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Stekta fikon med körsbär
    Betyg 4 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad