Lyxig julkaka

Lyxig julkaka - en helt underbar efterrätt med fyllig smak. Den goda kakan har en kavlad platta av mandelmassa i mitten och en chokladglasyr med smak av rom eller konjak. Bred ut den smakrika glasyren på kakan när den svalnat något.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2010

Ingredienser
10 bitar
200 g torkad frukt t ex aprikos, tranbär och fikon
125 g blandade nötter t ex valnötter, hasselnötter och pecannötter
200 g mandelmassa
1 dl konjak eller rom
1 dl vatten
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
150 g smör
2 dl farinsocker
3 ägg
Chokladglasyr
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 msk konjak eller rom
Gör så här
00:40:00
00:30:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
8 stKan man göra den några dagar innan jul?
Nadja
Hej Nadja! Ja, det går fint! Det är så mycket gott i den här kakan så den håller lätt i några dagar! God jul! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Hej, Finns det någon video på detta recept? Mahi
Mahshid
Hej Mahsid! Det gör det tyvärr inte. Vi lägger den i önskelistan. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Mycket god kaka, blev min mans favorit denna Jul.
Carmen
Älskar den här kakan som är mer som konfekt än en kaka. Håller länge, god kall. Bakat den många jular. Min smet blir hyfsat rinnig och jag tror det beror på att maj bara ska koka upp rom landningen, inte låta den koka in i frukt och nötter.
Celestina
Hej. Jag har några frågor. Varför ska man klä formen? Vad är det för vätska när det står: "Rör ihop smör- och mjölblandningarna. Tillsätt den torkade frukten och nötterna samt all vätska." Det finns ju ingen mer vätska att använda enligt receptet. Eller har jag missat något? Det borde nog vara lite mer vätska...för det går inte att "hälla" smeten i formen. Den är för fast. Klicka över smeten i formen går bra. Mvh Marianne
Marianne
Hej Marianne! Du ska klä formen så att det är lättare att få ur kakan ur formen och lägga upp på ett fat. Vätskan vi menar är rom/vattnet som frukten och nötterna kokat i. Hoppas kakan blev god trots att den inte gick att hälla ner i formen, du fick kanske bre ut den i formen? Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Jättegod kaka! Lite jobb med alla moment men väl värt besväret så att säga!
Wictoria
Går utmärkt att skippa äggen (1 tsk mer bakpulver) och använda råsocker och glutenfritt mjöl (mandel, majs och bovete) istället för vitt socker/vetemjöl. Till glasyren använde jag havregrädde istället för kogrädde, och toppade kakan med finhackade torkade tranbär. Serverades med apelsiner i kryddig saffranslag och sojavisp. Supersmarrigt!
Anna
Jag bakade denna smarriga kaka i lördags och tog med till goda vänner. Lite omständig att göra kanske men den värd besväret. Kakan blev otroligt god ! Biggan
Birgitta