Lyxig Janssons extra allt
4.8Världens godaste

Janssons frestelse är en given favorit på det varma julbordet. Denna potatisgratäng är en klassisk julrätt som här har fått en uppdatering. Prova vårt lite lyxigare Janssons-recept som innehåller både kaviar och Västerbottensost.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2019

Ingredienser
6-8 portioner
2 gula lökar
2 msk smör (till stekning)
800 g mjölig potatis
2 krm salt
1 burk ansjovisfiléer (à 100 g)
2 msk kaviar
1 dl mjölk (3 %)
4 dl vispgrädde
1 msk ansjovisspad
2 dl finriven Västerbottensost
3/4 dl ströbröd
50 g smör (hyvla över)
Gör så här
00:55:00
00:20:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är per portion beräknat på 6 port.
Energi2528 KJ / 604 kCal
Fett47 g
Salt3 g
Kolhydrater34 g
Protein11 g
Kommentarer
12 stSka heller inte vara mjölig potatis, fast potatis ska det vara...
Fredrik
Sjukt konstigt med ost i en Janssons frestelse, ska inte va någon ost, inte heller nån Kalles kaviar!! Fast Potatis,mycket ansjovis, stekt lök, grädde, smör, ströbröd. That's it
Fredrik
Hej Fredrik! Detta receptet är med extra allt. Vill du laga en klassisk Jansson så testa det här: https://www.ica.se/recept/janssons-frestelse-3682/ Hälsningar Niclas
ICA-köket
Hur långt innan kan man göra denna Jansson och förvara i kylen för att värma upp innan servering?? Med vänlig hälsning,
Pierre
Hej Pierre! Ja, vi brukar säga att färdiglagad mat håller max 4 dagar i kylen om man kyler ner den snabbt efter tillagning. Men då ska man tänka på att om man värmer upp den då så kan man inte spara den efter det. Lycka till och God Jul. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Använde havregrädde istället för mjölk och vispgrädde samt ökade mängden fisk till det dubbla.
Gunilla
Mycket uppskattad av alla på julafton
Emelie
Jag brukar inte gilla janssons men denna var faktiskt riktigt god💕
Karolina
Ingen ost. Har inte där å göra. Inte heller kaviaren.😔mer grädde å mer ansjovis.
Christina
Jättegod Jansson speciellt med tvisten med kaviar ! Har gjort den ngr ggr och när jag minskade andelen grädde till 2dl och istället ökade med mjölk så tycker jag godare, inte så fet. Det tyckte min ”smakpanel ” också, som annars gjorde tummen upp. / Therése
Therése
Mycket, mycket god, men smakade bara svagt ansjovis. Passade oss ändå bra eftersom två i familjen inte är ansjovis- älskare! Jättegod frestelse, men kan knappast kallas Janssons om man inte ökar mängden ansjovis. Jag gillar verkligen att det var Västerbotten- ost i receptet!
Eva
Gällande valet av kaviar, blir det i mitt tycke bättre med Ejderns orökta kaviar än t.ex. Kalles eller liknande.
Dan