Lyxig Janssons extra allt

Betyg 4.8 av 5.39 personer har röstat
Receptet har 12 kommentarer
4.8Världens godaste
Lyxig Janssons extra allt

Janssons frestelse är en given favorit på det varma julbordet. Denna potatisgratäng är en klassisk julrätt som här har fått en uppdatering. Prova vårt lite lyxigare Janssons-recept som innehåller både kaviar och Västerbottensost.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2019

Lyxig Janssons extra allt

Ingredienser

6-8 portioner
2 gula lökar
2 msk smör (till stekning)
800 g mjölig potatis
2 krm salt
1 burk ansjovisfiléer (à 100 g)
2 msk kaviar
1 dl mjölk (3 %)
4 dl vispgrädde
1 msk ansjovisspad
2 dl finriven Västerbottensost
3/4 dl ströbröd
50 g smör (hyvla över)

Gör så här

00:55:00
00:20:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

12 st
  • Ska heller inte vara mjölig potatis, fast potatis ska det vara...

    Fredrik

  • Sjukt konstigt med ost i en Janssons frestelse, ska inte va någon ost, inte heller nån Kalles kaviar!! Fast Potatis,mycket ansjovis, stekt lök, grädde, smör, ströbröd. That's it

    Fredrik

    Hej Fredrik! Detta receptet är med extra allt. Vill du laga en klassisk Jansson så testa det här: https://www.ica.se/recept/janssons-frestelse-3682/ Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Hur långt innan kan man göra denna Jansson och förvara i kylen för att värma upp innan servering?? Med vänlig hälsning,

    Pierre

    Hej Pierre! Ja, vi brukar säga att färdiglagad mat håller max 4 dagar i kylen om man kyler ner den snabbt efter tillagning. Men då ska man tänka på att om man värmer upp den då så kan man inte spara den efter det. Lycka till och God Jul. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Använde havregrädde istället för mjölk och vispgrädde samt ökade mängden fisk till det dubbla.

    Gunilla

  • Mycket uppskattad av alla på julafton

    Emelie

  • Jag brukar inte gilla janssons men denna var faktiskt riktigt god💕

    Karolina

  • Ingen ost. Har inte där å göra. Inte heller kaviaren.😔mer grädde å mer ansjovis.

    Christina

  • Jättegod Jansson speciellt med tvisten med kaviar ! Har gjort den ngr ggr och när jag minskade andelen grädde till 2dl och istället ökade med mjölk så tycker jag godare, inte så fet. Det tyckte min ”smakpanel ” också, som annars gjorde tummen upp. / Therése

    Therése

  • Mycket, mycket god, men smakade bara svagt ansjovis. Passade oss ändå bra eftersom två i familjen inte är ansjovis- älskare! Jättegod frestelse, men kan knappast kallas Janssons om man inte ökar mängden ansjovis. Jag gillar verkligen att det var Västerbotten- ost i receptet!

    Eva

  • Gällande valet av kaviar, blir det i mitt tycke bättre med Ejderns orökta kaviar än t.ex. Kalles eller liknande.

    Dan

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är per portion beräknat på 6 port.
Energi2528 KJ / 604 kCal
Fett47 g
Salt3 g
Kolhydrater34 g
Protein11 g

Testa liknande recept

  • Jansson
    Betyg 3.3 av 5.43 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Janssons frestelse
    Betyg 4 av 5.641 personer har röstat
    Receptet har 92 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Janssons frestelse, allergianpassad
    Betyg 2.8 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Gammaldags Janssons frestelse
    Betyg 4.5 av 5.65 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Janssons frestelse med grönkål
    Betyg 4.8 av 5.10 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad