Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Janssons frestelse, allergianpassad

Mjölkallergiker, men sugen på att servera Janssons frestelse på julbordet? Prova då denna allergianpassade frestelse som lagas med ansjovis, potatis, lök, havredryck och margarin som är både mjölk och sojafritt. En robust gratäng med härlig sälta!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och potatisen i strimlor. Skär ansjovisfiléerna i små bitar.
  3. Varva potatis, lök och ansjovisfiléer i en smord ugnsfast form. Droppa gärna över lite av ansjovisspadet.
  4. Smält margarinet i en kastrull. Häll i havredrycken och rör om.
  5. Häll blandningen över potatisen, men spar lite för att hälla över senare.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Häll på resten av havreblandningen mot gräddningens slut.
  7. För finare färg kan man klicka över lite mjölk- och sojafritt margarin under gräddningens gång.

Recept och bild framtaget av barndietisten Sara Ask.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein, ägg och soja. Glutenintoleranta och veteallergiker som inkluderar ren havre i sin kost kan också äta rätten.

 

Ingredienser

Portioner: 4
  • 12 potatisar
  • 2 gula lökar
  • 2 burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
  • 1/2 dl flytande mjölk- och sojafritt margarin
  • 3 1/2 dl ren havredryck
Till formen
  • mjölk- och sojafritt margarin
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?