Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lussebullar med majonnäs

Prova något nytt i bakningen. Mjuka och saftiga lussekatter där ägg och smör ersätts med naturell majonnäs ger ett riktigt lyckat resultat. Låt gästerna gissa den hemliga ingrediensen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 40 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula sönder jästen i degbunken.
  2. Värm mjölken till 37˚C, och häll ner saffran. Låt den stå och dra 2 min. Var noga med att vätskan inte blir för varm, jästen dör när det är över 48˚C.
  3. Häll blandningen över jästen så att den löser sig.
  4. Tillsätt socker, majonnäs (ger en saftigare deg), och nästan allt mjöl.
  5. Arbeta degen kraftig så att den blir blank och smidig och nästan släpper degbunken. För hand tar det ca 10 minuter och i en hushållsassistent ca 5 minuter.
  6. Strö mjöl över degen. Täck den med bakduk eller plastfolie. Låt den jäsa övertäckt på varm och dragfri plats, till dubbel storlek, ca 40 minuter. Täcker man bunken med plastfolie istället för bakduk bidrar det till att fukten stannar i degen och det jäser bättre.
  7. Sätt ugnen på 250˚C om du ska baka bullar och 225˚C om du gör längder.
  8. Ta upp degen på mjölat bakduk och knåda degen smidig.
  9. Baka ut till lussekatter, traditionella julbröd, längder eller kransar.
  10. Lägg det utbakade brödet på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på bakduk och låt brödet jäsa 20-40 minuter.
  11. Pensling och garnering: Pensla med ägg och garnera med russin eller pärlsocker och hackad mandel.
  12. Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-8 minuter. Kransar eller längder gräddas 15-20 minuter.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkfri: byt ut mjölk mot mjölkfri ersättningsprodukt.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs. Byt ut ägget och pensla med mjölk eller sirap utrörd i lite vatten.

Tips

Blötlägg russinen så blir de inte så torra!

Ingredienser

Portioner: 40 st
  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 200 g naturell majonnäs (gärna Hellman´s)
  • 3 paket saffran (2-3 paket motsvarar 1-1 1/2 g)
  • 2 dl strösocker
  • 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar ca 1 kg)
Pensling
  • 1 ägg (lätt uppvispat)
Garnering
  • russin eller pärlsocker
  • hackad mandel
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 651 kJ / 156 kCal

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer