Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Löksoppa i lergryta

Löksoppa i lergryta är lättlagat, gott och billigt. Koka lök, smör, vetemjöl, köttbuljong, lagerblad, timjan och vitpeppar i lergrytan i ugnen. När soppan nästan är klar gratinerar du toast med ost på toppen av soppan. Soppa med smak av Frankrike.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg grytan i vatten 10-15 min.
  2. Skala och skär lökarna i tunna skivor. Fräs skivorna guldgula i matfettet i en stekpanna. Strö över mjölet och rör om väl. Lägg alltsammans i lergrytan. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningarna. Tillsätt kryddorna.
  3. Lägg på locket. Ställ grytan på gallret i nedre delen av den kalla ugnen. Sätt vämen på 175°C. Låt grytan stå ca 40 min. Öka ugnsvärmen till 250°C.
  4. Garnering: Rosta brödskivorna. Lägg dem i grytan. Strö på osten och gratinera (utan lock) tills ytan fått fin färg eller ca 10 min. Servera genast.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 8 gula lökar
  • 3 msk smör eller margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 1/2 l vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 lagerblad
  • 2 krm timjan
  • 2 krm vitpeppar
Garnering
  • 8 skivor vitt bröd
  • 2 1/2 dl smakrik riven ost (2,5 dl motsvarar ca 100 g)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?