Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Löksås

Har du tre lökar över? Då kan du laga en klassisk löksås till fläsk, biff, pannbiff eller isterband! Det är enkelt – bara smörstek löken, strö över mjöl och låt koka med buljong, grädde och mjölk i 5-10 minuter. Servera rikligt med sås och känn dig som ett proffs på husmanskost.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skiva löken i tunna skivor. Stek den mjuk i smöret på medelvärme i en stor kastrull eller stekpanna.
  2. Strö vetemjölet över löken och rör runt. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning. Smula ner buljongtärningen. Sjud löksåsen 5-10 minuter på svag värme och rör om då och då.
  3. Späd eventuellt med mer mjölk så att såsen får lagom såskonsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt vetemjöl mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, mjölk och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör, mjölk och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 gula lökar
  • 25 g smör
  • 2 1/2 msk vetemjöl
  • 3 1/2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1/2 köttbuljongtärning
  • salt
  • vitpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1389 kJ / 331 kCal