ÖVER 60 MIN | Medel

Lökgalette

Pizza möter paj i en rustik, salt galette där färsk lök spelar huvudrollen. På en pajbotten med grahamsmjöl bres ett tunt lager krämig ricotta som toppas med lök och timjan. Magiskt gott och perfekt att servera på buffé vid vårens och sommarens festligheter.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 pajer portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Deg: Skär smöret i tärningar. Blanda smör, mjöl och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Täck degen med plastfolie och låt vila i kylen ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Skala och skiva löken tunt.
  4. Dela degen i två bitar och kavla varje bit till en cirkel ca 35 cm i diameter mellan två bakplåtspapper. Lägg på plåtar och dra bort det översta pappret.
  5. Bred ricottan på bottnarna men spara en kant, ca 3 cm, runtom. Fördela löken och timjan över ricottan. Krydda med salt och peppar. Vik över kanterna. Pensla kanterna med uppvispat ägg. 
  6. Grädda en galette i taget i mitten av ugnen 20–25 minuter tills den får fin färg.
  7. Till garnering: Toppa galetten med balsamico och färsk timjan.

För alla

Innehåller gluten och mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av ricotta och smör.
Gör äggfri: byt ut ägget mot vatten eller olja.

Ingredienser

Portioner: 2 pajer
Deg
  • 300 g kallt smör
  • 5 dl vetemjöl (5 dl vetemjöl motsvarar ca 300 g)
  • 1 1/2 dl grahamsmjöl (1 1/2 dl grahamsmjöl motsvarar ca 90 g)
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl kallt vatten
  • 800 g färsk lök
  • 250 g ricottaost
  • 1 dl hackad färsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 ägg
Till garnering
  • crema di balsamico
  • timjan

Näringsvärde
Per portion

Energi 9352 kJ / 2236 kCal