Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Lingonparfait med mandelkakor

En lyxig efterrätt med sting får du med detta recept på lingonparfait med mandelkakor. Du gör parfaitmassan av ägg, socker, lingon, grädde och vodka med citronsmak. Servera parfaiten med en sås av bär och hemmagjorda mandelkakor.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Vispa äggulor och socker över hett vattenbad* till en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen (vattenbadet) och fortsätt att vispa tills massan svalnat. Tillsätt rårörda lingon.
  2. Vispa grädden till tjock konsistens. Vänd ner den. Smaka av med vodka. Fyll parfaitmassan i portionsformar eller i en stor form. Frys i minst 6 timmar.
  3. Bärsås: Mixa jordgubbarna med sockret. Passera genom fin sikt till en slät sås. Tillsätt de rårörda lingonen. Ställ kallt.
  4. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Mandelkakor: Riv mandelmassan på rivjärnets fina sida. Tillsätt äggvitan och rör tills det blivit en slät massa. Spritsa små snurror på smord bakplåt. Garnera med hela mandlar. Grädda i 5-8 minuter. Låt kakorna svalna.
  6. Ta ut parfaiten i god tid före servering (ställ den gärna i kylen 1 timme före). Skär upp i 6 bitar, eller doppa formarna i hett vatten och vicka ur parfaiterna.
  7. Servera parfaiterna med bärsåsen och kakorna.

Tips

*Vattenbad åstadkommer du genom att hetta upp vatten i en vid kastrull och placera en mindre kastrull i denna. Det ger en "mjuk" värme som aldrig överstiger 100°C.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 6 äggulor
  • 1 dl socker
  • 3 dl rårörda lingon
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk citronvodka
Bärsås
  • 150 g frysta jordgubbar
  • 2 msk socker
  • 1 dl rårörda lingon
Mandelkakor
  • 200 g mandelmassa
  • 2 äggvitor
  • hela mandlar till dekoration
Lägg till i inköpslistan