Levain

Betyg 4.5 av 5.20 personer har röstat
Receptet har 6 kommentarer
Levain

Något för den erfarna bagaren! Ordet levain betyder surdeg på franska. Prova att baka eget levainbröd, alltså surdegsbröd, från grunden. Det tar tid och kräver lite pyssel men det är det värt – inget slår ju ett hembakat bröd.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2020

Levain

Ingredienser

1 bröd

Surdegsgrund

1 dl vatten (40°C)
80 g fullkorns dinkelmjöl (80 g motsvarar ca 1 1/4 dl) ej siktat, gärna ekologiskt

Fördeg

1 sats surdegsgrund
1 dl vatten (40°C)
150 g fullkorns dinkelmjöl (150 g motsvarar ca 2 1/2 dl) ej siktat, gärna ekologiskt

Deg

5 dl ljummet vatten (37°C)
20 g flingsalt (20 g motsvarar ca 1 1/2 msk)
1 sats fördeg
250 g fullkorns dinkelmjöl (250 g motsvarar ca 4 1/4 dl) ej siktat, gärna ekologiskt
400 g siktat dinkelmjöl (400 g motsvarar ca 6 1/2 dl) gärna ekologiskt

Gör så här

36:00:00
06:00:00
02:00:00
00:30:00
00:30:00
02:00:00
70:00:00
01:00:00
00:05:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

6 st
  • Har en fråga om steg 2. Fördegen jäser inte upp alls trots 10 timmar. (Surdegsgrunden bubblade på som bara den efter 24 timmar.) Vad gör jag för fel? Hjälp!

    Alexej

    Hej Alexej! Det är svårt att svara på...var vattnet för varmt kanske? Du kanske bara får börja om helt enkelt. Lycka till med nästa bröd! Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Så god smak och blev ganska snyggt för att vara mitt första bröd någonsin. Så visst avancerat men om man följde receptet så kan även en nybörjare lyckas!

    Louise

  • Hej! Går det att få veta näringsinnehåll på denna? 😊

    Lovisa

  • Underbara bröd! Lite pyssel men så värt det! Kyljäste 36 timmar och det blev inte för surt, tvärtom. Bara rund, lite rostad smak. Jag delade dock degen på två och bakade av i två identiska grytor.

    Maria

  • Jag har en surdeg som jag matar varje vecka. Kan jag ta av den och i så fall hur mycket.

    Eva

    Hej Eva! Ursäkta sent svar. Det går jättebra att ta av din surdeg och du ska ta samma mängd=1 sats som det står i receptet, vilket då motsvarar ca 2 dl färdig surdegsgrund. 😊 Hoppas att du gillar receptet! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Gott men omständigt, tror inte det skall jäsa mer än 12 tim i kylen då blir det för syrligt.

    Bert

Testa liknande recept

  • Surdegsformbröd
    Betyg 4.6 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Grillad focaccia
    Betyg 2.7 av 5.38 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vörtbröd på surdeg
    Betyg 3.9 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Victorias dinkelbaguetter
    Betyg 4.2 av 5.12 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Grillade parmesanbröd
    Betyg 5 av 5.10 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Pizzadeg romana
    Betyg 4.6 av 5.22 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad