Laxtårta med kavring
Laxtårta är en utmärkt rätt att servera på alla högtiders buffébord, från påsk och midsommar till jul. Bred ut en krämig fyllning med rökt lax, ägg, potatis och färskost på en pajbotten av kavring och garnera med råvaror i vackra färger.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2023
Ingredienser
8-10 portioner
100 g smör
400 g kavring
6 ägg
1 rödlök
600 g kokt skalad potatis
400 g skivad kallrökt lax
80 g löj-, sik- eller stenbitsrom
1 dl hackad dill
1 knippe finskuren salladslök
1 msk finrivet citronskal
1/2 dl färskpressad citronjuice
400 g färskost
2 krm salt
2 krm svartpeppar
4 rädisor
plockad dill (till garnering)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2306 KJ / 552 kCal
Fett30 g
Salt3 g
Kolhydrater43 g
Protein25 g
Kommentarer
Hur långt innan kan man preppy denna rätt innan servering. Hur länge klarar den sig plastad i kyl med färska råvaror
Pierre
2024-12-11Hej Pierre! Om du bara gör tårtan utan topping så håller den max i två dar men helst bara 1 skulle jag nog vilja säga. Löken blir inte så kul efter mer än en dag dessvärre. Hoppas den smakar. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-12-12Lagade denna till midsommarbuffén. God och vacker men kändes lite "torr och kompakt". Om jag gör den igen skulle jag ta mindre kavring och ersätta en färskost med t ex Creme fraiche. Birgitta
Birgitta
2023-06-27Verkligen en hit på midsommarbuffe n! Jag hackade hela ägget och hade i röran + romen, hade ca 250 g lax o tog räkor för resten av vikten. Skippade salladslöken o tog ca 1/2dl creme fraiche ochså. Stelnade fint utan gelatin.
Carina
2023-06-25