Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Laxpudding i panna med dillsmör och ärter

Det här receptet på laxpudding i panna med dillsmör och ärter är en utsökt vardagsmiddag då den är snabblagad och utomordentligt god. En mättande och lite lyxigare rätt som de flesta uppskattar.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 41, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär laxen i ca 1 1/2 cm breda strimlor. Skala ev potatisen och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och hacka löken.
  2. Fräs löken mjuk ca 2 minuter i matfettet i en stekpanna utan att den tar färg. Fördela löken i botten av pannan. Varva potatisskivor och lax ovanpå.
  3. Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, hälften av dillen, salt och peppar. Häll äggstanningen i pannan. Rör försiktigt så att smeten rinner ner. Låt stelna.
  4. Koka under tiden ärterna enligt anvisning på förpackningen.
  5. Dillsmör: Rör även smöret mjukt tillsammans med resten av dillen. Låt stå i rumstemperatur.
  6. Vänd laxpuddingen med hjälp av en stor tallrik när äggstanningen stannat. Låt den glida tillbaka ner i pannan. Stek någon minut på andra sidan.
  7. Servera laxpuddingen med ärter, en klick dillsmör, citronklyftor och gärna en bit bröd.

För alla

Rätten är glutenfri, men innehåller ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, byt mjölk mot soja-, havre- eller risbaserat mjölkalternativ.

Tips

Koka gärna potatisen dagen innan. Annars – skär den i skivor och förkoka ca 10 minuter i lättsaltat vatten. Låt ånga av innan du fortsätter. Skirat dillsmör: Smält 50 g smör i en kastrull (för 4 port). Häll över i en skål, se till att bottensatsen inte följer med. Blanda i hackad dill. Håll varmt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 400 g gravad lax i skivor
  • ca 800 g kokt potatis (helst kall)
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör eller margarin
  • 200 g frysta gröna ärter
Äggstanning
  • 5 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk (gärna 3 %)
  • 1/3 kruka hackad dill
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
Dillsmör
  • 50 g smör eller margarin
  • 1/3 kruka hackad dill
Till servering
  • citronklyftor
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3031 kJ / 724 kCal