Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Laxmousse med vingelé

Om du är sugen på något lyxigt och lite mer exklusivt så testa att laga till en laxmousse med vingelé. Du kan bland annat servera laxmoussen vid lite festligare tillfällen som förrätt.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 1997
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här- texten är avsedd för 4 port.

  1. Mal all kokt lax och hälften av den rökta laxen fint i kvarn eller matberedare. Arbeta in den ovispade grädden samt salt och peppar. Smaka av med pressad citron och rör ner 2 msk hackad dill.
  2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 10 minuter. Klä portionsformar eller små koppar med en tunn skiva rökt lax, täck bottnen.
  3. Smält gelatinet med 1 msk vatten i en kastrull på lägsta värmen.
  4. Rör ner gelatinet i laxsmeten. Fördela smeten i formarna. Ställ formarna i kylen 5-6 timmar eller över natten.
  5. Gelé: Lägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
  6. Värm vin och salt. Ta upp gelatinet och låt det smälta i vinet. Slå upp på en tallrik och låt geléet stelna i kylen.
  7. Hacka geléet strax före servering. Lossa mousserna runt kanten med en kniv. Vänd upp dem på kalla tallrikar. Lägg hackat vingelé runtom och garnera med lite dill.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 175 g rensad, kokt lax
  • ca 200 g rökt lax
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • lite pressad citron
  • 1 knippa dill
  • 2 gelatinblad
Vingelé
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1/2 tsk salt
  • 2 gelatinblad
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?