Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Dillpotatisgratäng med lax

En härlig dillpotatisgratäng som blir perfekt som mingelmat om du skär upp den i små rutor efter att den gräddats i ugnen. Släng på en skiva lax, riv lite pepparrot över och toppa med hackad gräslök, mums!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skiva potatisen tunt.
  3. Smörj en långpanna, 30 x 40 cm (för 10 port) med matfett.
  4. Varva potatis, dill, ost med salt och peppar. Häll på grädde och mjölk.
  5. Grädda gratängen mitt i ugnen i ca 1 timme.
  6. Låt gratängen kallna och skär den i rutor. Lägg upp på ett serveringsfat. Garnera med laxskivor och strö över pepparrot och gräslök.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 3 kg potatis
  • 3 dl hackad dill
  • 4 dl riven lagrad ost t ex Västerbottenost
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk malen peppar
  • 5 dl mellangrädde
  • 5 dl mjölk
Till servering
  • 36 skivor färskrökt, rimmad eller gravad lax
  • nyriven pepparrot
  • hackad gräslök
Lägg till i inköpslistan