Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Laxmousse i småformar

Laxmousse i småformar är utmärkt till förrätten, tilltugget eller varför inte servera dessa godbitar på buffébordet? Mixa färsk och kallrökt lax med färskost och grädde innan du fyller röran i formarna. Låt moussen svalna innan servering.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka laxfilén i vatten med salt i en traktörpanna. Låt laxen kallna i pannan.
  2. Mixa den kokta och rökta laxen i en matberedare. Tillsätt färskosten och späd med grädden. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  3. Gelé: Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten ca 5 min.
  4. Skala och skär moroten i ytterst små tärningar. Skölj, ansa och finhacka purjolöken.
  5. Koka upp vinet med salt och grönsaker i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i vinet. Låt gelet kallna tills det blivit trögflytande. Häll lite av gelet i botten på 12 aluminiumfolieformar (för 12 st).
  6. Fyll laxmoussen i en spritspåse. Spritsa moussen i formarna och häll över resterande gelé. Ställ formarna i kylskåpet 2-3 tim.
  7. Stjälp eventuellt upp laxmoussen på ett serveringsfat eller ställ formarna direkt på fatet.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri färskost och laktosfri grädde.
Gör mjölkfri: byt ut färskost mot mjölkfri ersättningsprodukt. Byt ut grädde mot mjölkfri ersättningsprodukt.

Tips

Det går bra att göra laxmoussen 2 dagar innan festen och förvara dem övertäckta i kylskåpet.
Moussen kan även göras i en rund form.

Ingredienser

Portioner: 12 st
  • 350 g laxfilé utan skinn och ben
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt till kokvattnet
  • 150 g kallrökt lax i bit
  • 100 g färskost
  • 1/2 dl grädde
  • 1 msk pressad saft av citron
  • 1 tsk salt
  • 1/2 krm peppar
Gelé
  • 3 gelatinblad
  • 1 morot
  • 1 bit purjolök (1 bit motsvarar ca 10 cm)
  • 3 dl vitt vin
  • 1/2 tsk salt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 662 kJ / 158 kCal