Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Laxlåda med surströmming

Ett smakrikt recept på laxlåda med surströmming och fräsch tomatsallad. Du gör det av bland annat laxfilé, strömming, potatis, mjölk, grädde, rödlök, tomat och äppelcidervinäger. Servera gärna med knaprigt, hårt tunnbröd.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Bre ut hälften i en smord ugnssäker form. Krydda med salt.
  3. Skär laxen i 1/2-1 cm tunna skivor och lägg dem ovanpå potatisen. Låt surströmmingen rinna av. Dela surströmmingsfiléerna och fördela över laxen. Krossa pepparkornen och strö över. Ringla över sirap och lägg på resten av potatisen. Krydda med salt.
  4. Blanda mjölk och grädde och häll över. Täck formen med aluminiumfolie eller smörpapper. Ställ in i ugnen ca 25 minuter.
  5. Ta ut formen, strö över ströbröd och klicka på smör. Grädda ytterligare ca 25 minuter, utan aluminiumfolie, tills potatisen känns mjuk.
  6. Servera gärna med en tomatsallad och hårt tunnbröd med lagrad ost och finhackad rödlök.

Tips

Tomatsallad
Skala och finhacka rödlök. Halvera och skär tomater i skivor. Blanda lök och tomat med olivolja, äppelcidervinäger, salt och finhackad persilja.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 400 g skinn- och benfri laxfilé
  • 1 burk strömmingsfilé (à ca 300 g)
  • 1 kg potatis (fast sort)
  • 20 kryddpepparkorn
  • 15 vitpepparkorn
  • 2 1/2 msk sirap
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk ströbröd
  • 50 g smör
  • 1/2 tsk salt
  • smör till formen
Tomatsallad
  • 1 liten rödlök
  • 4 tomater
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 krm salt
  • 2 msk finhackad persilja
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?