Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Gravad sötsur strömming

Den hemmagravade, sötsura strömmingen tar ett par dagar att förbereda, men passar sedan perfekt till midsommarlunchen. Den sötsura såsen ger strömmingen lite extra sting. Servera med färskpotatis och knäckebröd.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dra bort skinnet från strömmingen. Lägg filéerna i en bunke. Krossa vitpepparkornen.
  2. Rör ihop vatten, ättika, salt och vitpepparkorn tills saltet lösts upp. Häll blandningen över strömmingen. Se till att lagen täcker. Ställ i kylen 1 dygn. Rör om ett par gånger under tiden.
  3. Sötsur sås: Värm sirap, ättika och vatten i en kastrull tills allt blandat sig. Tillsätt grädde, sweet chilisås, salt och peppar.
  4. Låt småkoka 10–15 minuter utan lock. Låt såsen kallna.
  5. Låt strömmingsfiléerna rinna av.
  6. Blanda ner strömmingsfiléerna i såsen. Låt stå 1 dygn i kylen, vänd runt filéerna några gånger under tiden.

För alla

Fri från gluten och ägg men innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.

Tips

Börja med strömmingen två dagar innan den ska serveras.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 1 kg strömmingsfiléer
  • 8 vitpepparkorn
  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 2 msk salt
Sötsur sås
  • 1 dl vit sirap
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 1/2 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 1/2 msk sweet chilisås
  • 1 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?