Lax- och ostpaj

11
4
Lax- och ostpaj

En överraskande god och livfull paj fylld med läcker fyllning på lagrad ost och kallrökt lax. Servera lax- och ostpajen med en fyllig champinjonkräm smaksatt med senap och krasse till middag eller på ett buffébord. En vinnande rätt!

Ett recept från:
Buffé nr 10, 1996

Lax- och ostpaj

Ingredienser

4 portioner
100 g kallrökt lax i tunna skivor
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten
350 g riven, lagrad prästost
2 dl mjölk
3 ägg
2 dl kvarg
nymalen vitpeppar

Champinjoncrème

250 g champinjoner
2 dl lätt crème fraiche
1 msk fransk ljus senap
1/2 ask krasse
salt och peppar

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfet, laktosfri mjölkdryck, laktosfri kvarg och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut crème fraiche och kvarg mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Byt ut mjölk mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

11

Kommentarer

Ulrika

2006-04-15

Jättegod men använder mera lax 2,5-3 hg. Istället för champinjoncréme - creme fraiche med rom; då blir det en höjdarpaj.

Jenni

2006-03-29

Jättegod paj om man byter osten mot västerbottenost. Jag tyckte dock inte att såsen var ngt vidare. Serverar hellre pajen med bara en god sallad.

Elin

2005-09-23

Okej paj men inget speciellt. Den smakade mest ost. Kanske är bättre med mer lax.