Lax- och ostpaj | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lax- och ostpaj

En överraskande god och livfull paj fylld med läcker fyllning på lagrad ost och kallrökt lax. Servera lax- och ostpajen med en fyllig champinjonkräm smaksatt med senap och krasse till middag eller på ett buffébord. En vinnande rätt!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Arbeta ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet. Arbeta det till en smidig deg. Låt vila kallt i 30-60 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225°C. Kavla ut degen och lägg den i en pajform, 28 cm i diameter (för 4 port). Lägg i en bit aluminiumfolie och fyll med torkade ärter för att hålla degen på plats. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Ta bort ärterna, de kan sparas och användas igen.
  3. Fyll pajskalet med hälften av den rivna osten. Täck med laxskivorna. Strö på resten av osten. Blanda ihop mjölk, ägg, kvarg och vitpeppar. Häll blandningen över pajen. Grädda pajen i ca 30 minuter.
  4. Crème: Skär champinjonerna i skivor eller bitar. Blanda ihop crème fraiche, senap och krasse. Krydda. Rör ner champinjonerna.
  5. Servera den nygräddade pajen med t ex några fräscha salladsblad, finskuren gräslök och champinjoncrèmen.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfet, laktosfri mjölkdryck, laktosfri kvarg och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut crème fraiche och kvarg mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Byt ut mjölk mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 100 g kallrökt lax i tunna skivor
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 msk kallt vatten
  • 350 g riven, lagrad prästost
  • 2 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 dl kvarg
  • nymalen vitpeppar
Champinjoncrème
  • 250 g champinjoner
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 msk fransk ljus senap
  • 1/2 ask krasse
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan