Lax- och kräftfylld rödspättafilé

Betyg 4.3 av 5.
29 personer har röstat
24
Lax- och kräftfylld rödspättafilé

Lax- och kräftfylld rödspättafilé är ett härligt och utmanande fiskrecept. Här får rödspättan en ljuvlig fyllning av skuren lax, goda kräftstjärtar och grädde. Servera rödspättafiléerna med en smakrik dillsås och kokt potatis.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2004

Lax- och kräftfylld rödspättafilé

Ingredienser

6 portioner
1 kg  potatis
400 g  laxfilè (utan skinn och ben)
1 tsk  salt
1   ägg
2 dl  vispgrädde
1   burk kräftstjärtar i lake (à 390 g)
1 1/2 krm  kajennpeppar
16   rödspättafiléer
2 dl  vitt vin eller vatten
1   purjolök
200 g  färska sockerärtor
1 msk  olivolja
peppar

Sås

2 dl  vatten
1 - 2 msk  konc fiskfond
2 dl  lätt crème fraiche
1/2 - 1 dl  hackad dill
salt och peppar

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: uteslut ägget och använd i stället ett par msk potatismjöl att binda fiskfärsen med.

Gör så här

Tips

Rätten går bra att förbereda fram till punkt 4 i beredningen och "lägg dem i en smörad ugnssäker form".
Däremot ska man INTE krydda i förväg, utan vänta tills man ställer in fisken i ugnen.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.3 av 5.
29 personer har röstat

Kommentarer

Fungerar det med djupfryst spättafilé eller ska det vara färsk fisk? B-M

Britt-marie

2021-12-19

Väl tilltagen mängd med laxfärsen. Går det att frysa in den överblivna färsen?

Bernie

2021-09-01

Hej Bernie! Det går alldeles utmärkt att frysa in den överblivna färsen. 😊 Hälsningar Elina

Redaktionen

2021-09-02

Otroligt gott! Såsen blir lite tunn så kanske mindre vatten ..

Gun

2016-04-24

Testa liknande recept

Laxfärserad rödspättafilé i vitvinssås
Betyg 4.7 av 5.
16 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Spätta med kräft- och äggsås
Betyg 3.9 av 5.
7 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Spätta meunière med hollandaise och bellaverde
Betyg 3.8 av 5.
5 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Rödspätta meunière
Betyg 3.7 av 5.
7 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Spätta meunière med gubbröra
Betyg 3.7 av 5.
3 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Gös Ebba Brahe
Betyg 3.2 av 5.
16 personer har röstat
Över 60 min att tillaga