Lax- och kräftfylld rödspättafilé | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Avancerad

Lax- och kräftfylld rödspättafilé

Lax- och kräftfylld rödspättafilé är ett härligt och utmanande fiskrecept. Här får rödspättan en ljuvlig fyllning av skuren lax, goda kräftstjärtar och grädde. Servera rödspättafiléerna med en smakrik dillsås och kokt potatis.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Skär laxfilén i bitar. Mixa dem med saltet i matberedare i ca 30 sekunder. Tillsätt ägget och mixa ytterligare ca 30 sekunder till en fast färsliknande konsistens. Tillsätt grädden, lite i taget, och mixa stötvis tills grädden helt blandat sig med färsen.
  3. Låt kräftstjärtarna rinna av, krama försiktigt ut överflödig vätska. Dela kräftstjärtarna och blanda ner i färsen. Krydda med kajennpeppar.
  4. Sätt ugnen på 175°C. Fördela färsen på mitten av varje filé. Vik över ändarna och forma till rullar. Lägg dem i en smörad ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.
  5. Tillsätt vin/vatten och täck formen med ett smörat bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Använd gärna stektermometer; innertemperaturen ska bli ca 50°C. Låt vila ett par minuter före servering.
  6. Sås: Koka upp vatten och fiskfond. Vispa ner crème fraichen. Låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner dillen i såsen.
  7. Skär purjolöken i tunna ringar. Skölj dem i vatten. Låt rinna av på en handduk. Fräs sockerärter och purjolök mjuka i olja ca 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  8. Fördela grönsakerna på varma tallrikar. Lägg på fisken. Skeda över såsen. Servera med kokt potatis. Garnera gärna med forellrom och extra kräftstjärtar.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: uteslut ägget och använd i stället ett par msk potatismjöl att binda fiskfärsen med.

Tips

Rätten går bra att förbereda fram till punkt 4 i beredningen och "lägg dem i en smörad ugnssäker form".
Däremot ska man INTE krydda i förväg, utan vänta tills man ställer in fisken i ugnen.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kg potatis
  • 400 g laxfilè (utan skinn och ben)
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 burk kräftstjärtar i lake (à 390 g)
  • 1 1/2 krm kajennpeppar
  • 16 rödspättafiléer
  • 2 dl vitt vin eller vatten
  • 1 purjolök
  • 200 g färska sockerärtor
  • 1 msk olivolja
  • peppar
Sås
  • 2 dl vatten
  • 2 msk konc fiskfond
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl hackad dill
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Torskfilé utan skinn MSC

10 % rabatt

ICA Gott Liv 400 g

Mer info

Kupongen är laddad

Färsk laxfilé i bit, vacpack

10 % rabatt

ICA Gott Liv 600 g

Mer info