Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Lax med rotfrukter och dillvinägrett

Underbar ugnsbakad lax med smak av crème fraiche, lök och citron. Till laxen serverar du en smaklig rotfruktsallad med potatis, morötter och palsternackor i en härlig dillvinägrett.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Riv det yttersta av skalet på citronen. Skala och finhacka löken. Blanda lök, citronskal, crème fraiche och äggula, smaksätt med salt och peppar.
  3. Skala rotfrukterna och potatisen, skär dem i 2 cm stora tärningar. Koka rotfrukterna mjuka i saltat vatten, tänk på att morötterna och palsternackorna tar ca 5 minuter längre tid.
  4. Lägg laxen i en ugnssäker form, krydda med salt och peppar, bred på crème fraicheblandningen och sätt in mitt i ugnen 15-20 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C.
  5. Plocka och grovhacka dillen. Blanda olja och vinäger. Blanda rotfrukterna med vinägrett och dill, smaksätt med salt och peppar.
  6. Servera laxen med rotfruktssalladen.

För alla

Rätten är fri från gluten men innehåller ägg, laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraichen mot Sour Supreme (innehåller soja) eller iMat fraiche (innehåller havre).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 citron
  • 2 rödlökar
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 1 äggula
  • salt och peppar
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 10 medelstora potatisar
  • 600 g laxfilé
  • 1 kruka dill
  • 1 dl rapsolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?