Äppelgravad lax
![Äppelgravad lax](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_233876/cf_259/appelgravad_lax.jpg)
Ett enkelt och gott recept på gravad lax med smak av äpple. Servera den äppelgravade laxen på buffébordet till jul, påsk eller midsommar.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2021
![Äppelgravad lax](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_233876/cf_259/appelgravad_lax.jpg)
Ingredienser
6 portioner
2 syrliga äpplen (t ex granny smith, rubinola eller ingrid marie)
1 dl färskpressad citronjuice
10 mortlade vitpepparkorn
1 dl salt
1 dl socker
1 kg odlad laxfilé med skinn
2 msk calvados eller konc äppeljuice
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Receptet har uppdaterats november 2021.
Gör så här
Tips
Hållbarhet: ca 1 vecka i kyl eller skiva gravlaxen och förvara i frysen med plastfolie mellan skivorna. Sedan är det bara att ta fram och tina så många skivor man behöver.
Har du lagat receptet?
Kommentar
Gott och fräscht med äppelbitarna, så dem serverar vi gärna till laxen. Men det blev för salt i min smak och saltet dominerade lite för mycket så äppelsmaken i själva laxen knappt märks. Nästa gång minskar jag mängden salt/socker mängd och ökar lite på äppeljuicenmängden.
Cecilia
2021-12-08