Lax med citronmarinerad kålrabbi
Kvällens middag består av en fräsch och god laxrätt med saftiga laxfiléer och en krispig sallad gjord på kålrabbi och rädisor. Salladens friska citronvinägrett gifter sig perfekt med laxen.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 41 2017
Ingredienser
4 portioner
4 bitar laxfilé (à 125 g)
900 g fast potatis
Kålrabbi
300 g kålrabbi
1/2 knippe rädisor
1 citron
2 msk olivolja
salt och peppar
1 ask färsk dill (à 20 g)
Sås
1 1/2 dl gräddfil
1 msk dijonsenap
För alla
Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfilen mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Mortla gärna lite fänkålsfrö och strö över laxen innan du sätter in den i ugnen.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2605 KJ / 622 kCal
Fett32 g
Salt2 g
Kolhydrater46 g
Protein32 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Mycket god smak-kombo. Vi tog creme fraiche i stället för gräddfil vilket funkade fint, och dubblade mängden kålrabbi i salladen och använde skal och saft av en citron. Ersatte färsk dill med fryst.
Kristina
2022-10-12