Lax med bakad fänkål och kronärtskockskräm
![Lax med bakad fänkål och kronärtskockskräm](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_132350/cf_259/lax_med_bakad_fankal_och_kronartskockskram.jpg)
När du steker lax så utvecklas en nötig smak. Den fungerar fint ihop med medelhavsgrönsaker. Rätten kräver lite hantverk för att trimma kronärtskockorna men de går självklart att byta ut mot konserverade. Använd ordentligt med citron och vitlök till krämen.
![Lax med bakad fänkål och kronärtskockskräm](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_132350/cf_259/lax_med_bakad_fankal_och_kronartskockskram.jpg)
Ingredienser
4 portioner
Bakad fänkål
2 fänkålshuvuden
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt och peppar
Kronärtskockskräm
1 tsk färskpressad citronsaft till kokvattnet
1 krm salt till kokvattnet
skal och saft från 1/2 citron
6 kronärtskockor
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Lax
ca 500 g lax
salt
2 msk rapsolja
Till servering
surdegsbröd
För alla
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2799 KJ / 669 kCal
Fett36 g
Salt2.67 g
Kolhydrater49 g
Protein35 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer