Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Lax i ugn med dillolja och vårprimörer

Lax i ugn med dillolja och vårprimörer är ett enkelt recept som lätt blir en favorit såväl till fest som till vardag. Laxen, tillsammans med de smörslungade primörerna, bjuder på rena, klassiska smaker. Blanda olja med dill, vitlök och citronskal och du har en smakrik kryddolja att ringla över rätten. Låt dig väl smaka!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Bryn smöret under vispning i en liten kastrull. Ta från värmen och låt det stå så att det skiktar sig.
  3. Lägg fisken på en bakpappersklädd plåt. Krydda med 1/2 av saltet och pepparn. Ställ in mitt i ugnen ca 20 minuter tills den är klar.
  4. Skrubba morötter och skär bort den nedre torra, delen på sparrisen.
  5. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Låt morötter och sparris koka med de sista 5 minuterna.
  6. Dela rädisorna.
  7. Häll av potatis och grönsaker. Blanda med rädisor och den klara delen av det brynta smöret. Tillsätt resterande salt och peppar. Blanda runt.
  8. Dillolja: Blanda dill, vitlök, citronskal och olja. Ringla dilloljan över laxen och servera med primörsalladen.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2012.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 färska laxfiléer (à 125 g)
  • 50 g smör
  • 8 små knippmorötter
  • 1 knippe sparris (à 250 g)
  • 600 g delikatesspotatis
  • 1/2 knippe rädisor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
Dillolja
  • 1 dl finskuren dill
  • 1/2 finhackad vitlöksklyfta
  • finrivet skal av 1 citron
  • 4 msk olja
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?