Laputabröd | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Laputabröd

Laputabröd är ett rejält, saftigt och smakrikt bröd som du ska baka om du har lite tid över då det behöver förberedas och jäsa en del för bästa smakupplevelse. Njut med smör och pålägg eller som tillbehör till en måltid.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 1999
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dag 1: Skålla rågmjölet kvällen före baket. Häll rågmjölet i en värmetålig bunke. Slå därefter över hett vatten och rör om. Den klistriga massan ska stå i rumstemperatur till nästa dag övertäckt med plast.
  2. Dag 2: Gör en raskdeg av jäst och kallt vatten och rågsikt och blanda ner i den skållade mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt, helst i hushållsassistent, men det går även att arbeta den för hand. Låt raskdegen vila i 2 timmar.
  3. Rör sedan ner vatten (37°C), olja, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl special. Arbeta till en seg och elastisk deg. Låt den sedan jäsa i 1 timme i en bunke.
  4. Stöt samman degen efter halva tiden. Alltså, arbeta degen kort på bakbordet.
  5. Skär upp 4 bitar (för 4 bröd) som var och en ska väga ungefär 750 g, det kallas för att man bräcker brödet. Sedan rundriver man/arbetar degbitarna till runda bullar som får vila i 5 minuter.
  6. Som avslutning kommer uppslagningen, alltså att man formar bröd som man låter jäsa i 1 timme på plåt med en handduk över.
  7. Sätt ugnen på 250°C. Grädda brödet i 10 minuter.
  8. Sänk värmen till 200°C och grädda i ytterligare ca 25 minuter.

Ingredienser

Portioner: 4 bröd
Skållning
  • 250 g fint rågmjöl (250 g motsvarar ca 4 1/2 dl)
  • 5 dl vatten
Raskdeg
  • 50 g jäst
  • 1 1/4 dl vatten
  • 400 g rågsikt (400 g motsvarar ca 6 1/2 dl)
Till degen
  • 3 3/4 dl vatten
  • 1 1/2 dl olja
  • 1 1/2 dl sirap
  • 1 msk salt
  • 600 g rågsikt (600 g motsvarar ca 1 liter)
  • 600 g special vetemjöl (600 g motsvarar ca 1 liter)
Lägg till i inköpslistan