Laputabröd

Betyg 3.6 av 5.
14 personer har röstat
9
Laputabröd

Laputabröd är ett rejält, saftigt och smakrikt bröd som du ska baka om du har lite tid över då det behöver förberedas och jäsa en del för bästa smakupplevelse. Njut med smör och pålägg eller som tillbehör till en måltid.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 1999

Laputabröd

Ingredienser

4 bröd

Skållning

250 g  fint rågmjöl (250 g motsvarar ca 4 1/2 dl)
5 dl  vatten

Raskdeg

50 g  jäst
1 1/4 dl  vatten
400 g  rågsikt (400 g motsvarar ca 6 1/2 dl)

Till degen

3 3/4 dl  vatten
1 1/2 dl  olja
1 1/2 dl  sirap
1 msk  salt
600 g  rågsikt (600 g motsvarar ca 1 liter)
600 g  special vetemjöl (600 g motsvarar ca 1 liter)

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.6 av 5.
14 personer har röstat

Kommentarer

Har idag bakat Laputa bröd, de blev väldigt fina och goda. Dock gick det åt betydligt mindre mjöl än vad som angavs i receptet. Drygt 1,5 dl mindre av både rågsikten och vetemjölet. Jag är väldigt noga med måtten och väger alltid ingredienserna. Jag arbetare degen ganska länge i assistent. Tips, om man vill ha blanka bröd, kok upp vatten och rör ner en redning på potatismjöl och vatten. Pensla med detta när bröden kommit ut ugnen.

Ann-christin

2021-12-19

Om jag minskar på sirapen, tex med 50%, riskerar jag då att brödet på något sätt blir misslyckat?

Ann-christin

2021-12-02

Hej Är det bara jag som tycker att det är väldigt mycket mjöl?

Ann-helen

2021-02-28

Testa liknande recept

Nillas knäckebröd
Betyg 3 av 5.
8 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Hårt tunnbröd
Betyg 4.2 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Mandel- och pomeransbröd
Betyg 3.4 av 5.
38 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Tyskt fullkornsbröd
Betyg 3.2 av 5.
19 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Martins enkla surdegsbröd
Betyg 4 av 5.
85 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Annerstaskolans yoghurtlimpa
Betyg 3.4 av 5.
46 personer har röstat
Över 60 min att tillaga