Laputabröd

Betyg 3.6 av 5.14 personer har röstat
Receptet har 10 kommentarer
Laputabröd

Laputabröd är ett rejält, saftigt och smakrikt bröd som du ska baka om du har lite tid över då det behöver förberedas och jäsa en del för bästa smakupplevelse. Njut med smör och pålägg eller som tillbehör till en måltid.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 1999

En tom tallrik med bestick och en grön kvist

Ingredienser

4 bröd

Skållning

250 g fint rågmjöl (250 g motsvarar ca 4 1/2 dl)
5 dl vatten

Raskdeg

50 g jäst
1 1/4 dl vatten
400 g rågsikt (400 g motsvarar ca 6 1/2 dl)

Till degen

3 3/4 dl vatten
1 1/2 dl olja
1 1/2 dl sirap
1 msk salt
600 g rågsikt (600 g motsvarar ca 1 liter)
600 g special vetemjöl (600 g motsvarar ca 1 liter)

Gör så här

02:00:00
01:00:00
00:05:00
01:00:00
00:10:00
00:25:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

10 st
  • Hej, jag har bara grahamsmjöl hemma. Kan jag använda det till skållningen? Mvh Juliano

    Juliano

  • Har idag bakat Laputa bröd, de blev väldigt fina och goda. Dock gick det åt betydligt mindre mjöl än vad som angavs i receptet. Drygt 1,5 dl mindre av både rågsikten och vetemjölet. Jag är väldigt noga med måtten och väger alltid ingredienserna. Jag arbetare degen ganska länge i assistent. Tips, om man vill ha blanka bröd, kok upp vatten och rör ner en redning på potatismjöl och vatten. Pensla med detta när bröden kommit ut ugnen.

    Ann-christin

  • Om jag minskar på sirapen, tex med 50%, riskerar jag då att brödet på något sätt blir misslyckat?

    Ann-christin

Testa liknande recept

  • Mandel- och pomeransbröd
    Betyg 3.4 av 5.38 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Tyskt fullkornsbröd
    Betyg 3.2 av 5.19 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Nillas knäckebröd
    Betyg 3 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Martins enkla surdegsbröd
    Betyg 4 av 5.92 personer har röstat
    Receptet har 42 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Annerstaskolans yoghurtlimpa
    Betyg 3.4 av 5.46 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Hårt tunnbröd
    Betyg 4.2 av 5.6 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad