Långgrillade oxspjäll | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Långgrillade oxspjäll

Oxspjäll, så kallade short ribs, är inte så lätt att få tag på. Men till den här läckra grillrätten går det minst lika bra att använda högrev. Den orientaliska kryddblandningen ras-el-hanout och en sötsyrlig ananasglaze med bourbon whiskey sätter rejäl smak på köttet.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Putsa bort hinnorna på oxspjällen eller högreven.
  2. Gnid in köttet med Ras-el-hanout eller bbq-rubb. Lägg i kylen över natten. Gör glazen under tiden.
  3. Bourbon- och ananasglaze: Häll av ananasen. Skala och finhacka löken. Mixa ananas och lök med övriga ingredienser till en slät blandning med mixerstav eller i en liten matberedare. Häll över i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme tills glazen får en tjock och lätt sirapsliknande konsistens. Rör då och då så att det inte bränns, speciellt mot slutet.
  4. Torka av köttet och lätt med hushållspapper. Lägg det på väloljat grillgaller. 
  5. Grilla köttet i klotgrill 3–4 timmar på 125–150°C. Pensla med glazen ett par gånger sista timmen.  

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 kg short ribs (tjocka spjäll av nöt eller 1 kg högrev i bit, för 4 portioner)
  • 3 msk ras-el-hanout eller färdig rubb med bbq-smak
Bourbon- och ananasglaze
  • 1 liten burk skivad ananas i juice (à ca 200 g)
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk socker
  • 1/2 dl bourbon whisky
  • 1/2 dl honung (gärna apelsinblomshonung)
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk färskriven ingefära
  • finrivet skal av 1/2 apelsin
Lägg till i inköpslistan