Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Lammytterfilé med potatis och pinjenötskaka och vitlöks-persiljecrème

(76)
1-4 TIM | Avancerad
Kommentarer
Spara
Börja laga

Ett härligt recept på saftig lammytterfilé med potatis och pinjenötskaka och smakrik vitlöks- och persiljecrème. Ett charmerande och något avancerat recept. Utmärkt recept att servera till fest.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk smör eller margarin
  • 600 g lammytterfiléer eller oxfilé eller fläskfilé
  • salt och peppar
Potatis och pinjenötskaka
  • 1 1/2 dl pinjenötter
  • 900 g potatisar
  • 1 kruka basilika
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör eller margarin
Vitlöks- och persiljecrème
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 3 tsk dijonsenap
  • 1/2 dl vitt vin
  • 3 dl crème fraiche
  • 3 msk hackad persilja
  • 150 g haricots verts
  • 200 g champinjoner eller skogschampinjoner
  • 200 g körsbärstomater
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Potatis och pinjenötskaka: Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skala och riv potatisen grovt på ett rivjärn i en bunke. Plocka och skär basilikan grovt (spara gärna några fina blad till garnering) och blanda ner den tillsammans med pinjenötterna i potatisen. Krydda med salt och svartpeppar, blanda ordentligt.
  3. Hetta upp en teflonpanna med olivoljan och matfettet. Krama vätskan ur potatisen och forma en kaka i stekpannan. Låt pannan stå på plattan i några minuter så att potatiskakan får en fin färg, sätt därefter in pannan i ugnen ca 10 minuter. Vänd potatiskakan med hjälp av ett stort fat eller lock. Sätt in pannan i ugnen ytterligare ca 10 minuter.
  4. Stjälp upp potatiskakan på ett ugnssäkert fat.
  5. Sänk värmen till 150°C. Bryn köttet i olivoljan, krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och sätt mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58°C. (fläskfilé 72°C.)
  6. Vitlöks- och persiljecrème: Skala och hacka vitlök och schalottenlök, fräs löken i olivoljan. Rör ner dijonsenap, låt senapen fräsa med i en halv minut, tillsätt vitt vin och låt det koka ihop något. Tillsätt crème fraiche och koka sakta ca 5 minuter, smaksätt med salt och peppar. Rör ner persiljan strax innan servering.
  7. Koka haricots verts i saltat vatten tills de är mjuka. Dela champinjonerna i 4 delar. Skölj tomaterna. Stek champinjonerna i resten av matfettet, smaksätt med salt och peppar, tillsätt haricots verts och tomater strax innan servering.
  8. Värm potatiskakan och skiva köttet, servera med vitlökscrème och grönsaker.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut crème fraiche mot Sour Supreme (innehåller soja) eller iMat fraiche (innehåller havre).

Tips

Potatiskakan går att göra på eftermiddagen samma dag för att värma.