Lammtallrik

5
0
Lammtallrik

Julen behöver inte innebära skinka. Det här är en fin liten tallrik som samlar julens smaker. En krämig cheddarostfylld palsternacksgratäng tillsammans med sötsyrliga picklade äpplen och som pricken över i – en läcker lammfiol.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2012

Lammtallrik

Ingredienser

4 portioner

Lammfiol med palsternacksgratäng

ca 500 g lammfiol

Gratäng

600 g palsternacka
2 morötter
3 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk (3%)
2 dl vispgrädde
1 äggula
1 dl riven cheddarost
skånsk senap
smör
3/4 tsk salt
1 krm nymalen peppar

Picklade äpplen

3 små syrliga röda äpplen (3 st motsvarar ca 300 g)
1/2 gul lök
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 kanelstång
1 lagerblad
1/2 msk finhackad ingefära
5 kryddpepparkorn

För alla (gäller gratängen)

Gör glutenfri: uteslut vetemjöl och smör till såsen. Red den kalla vätskan med majsstärkelse, Maizena, s k toppredning.
Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av mjölk, grädde och matfett.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk, grädde, matfett och ost med mjölkfria alternativ.
Gör äggfri: uteslut äggulan.

För alla (gäller picklade äpplen)

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

 

Gör så här

Lammfiol med palsternacksgratäng
Picklade äpplen

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

5

Kommentarer