Lammtallrik | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lammtallrik

Julen behöver inte innebära skinka. Det här är en fin liten tallrik som samlar julens smaker. En krämig cheddarostfylld palsternacksgratäng tillsammans med sötsyrliga picklade äpplen och som pricken över i – en läcker lammfiol.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Lammfiol med palsternacksgratäng

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skär palsternacka och morot i slantar.
  3. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 10 minuter. Häll av och låt rinna av i durkslag.
  4. Fräs smör och mjöl i kastrullen. Tillsätt 2 dl av mjölken (för 4 port) och vispa till en slät sås.
  5. Vispa ner resten av mjölken och grädden. Låt koka ihop till en tjock bechamelsås ca 5 minuter. Rör då och då.
  6. Ta från värmen och vispa i äggula och ost. Krydda med salt och peppar.
  7. Smörj en ugnssäker form. Lägg i palsternacka och morot och häll över såsen.
  8. Gratinera mitt i ugnen ca 25 minuter, täck ev med aluminiumfolie mot slutet om den börjar få mycket färg.
  9. Skär köttet i skivor och servera med gratängen. Picklade äpplen och senap ger sting till rätten.

Picklade äpplen

  1. Skala och skär löken i strimlor.
  2. Koka ihop ättika, socker, vatten, kanelstång, lagerblad, ingefära, kryddpepparkorn och lök i en kastrull ca 2 minuter.
  3. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
  4. Lägg äpplena i kastrullen och låt sjuda ca 3 minuter under lock.
  5. Ta från värmen och låt svalna. Förvara i en ren glasburk i kylen fram till servering.

För alla (gäller gratängen)

Gör glutenfri: uteslut vetemjöl och smör till såsen. Red den kalla vätskan med majsstärkelse, Maizena, s k toppredning.
Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av mjölk, grädde och matfett.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk, grädde, matfett och ost med mjölkfria alternativ.
Gör äggfri: uteslut äggulan.

För alla (gäller picklade äpplen)

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

 

Ingredienser

Portioner: 4
Lammfiol med palsternacksgratäng
  • ca 500 g lammfiol
Gratäng
  • 600 g palsternacka
  • 2 morötter
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk (3%)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 1 dl riven cheddarost
  • skånsk senap
  • smör
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm nymalen peppar
Picklade äpplen
  • 3 små syrliga röda äpplen (3 st motsvarar ca 300 g)
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 dl ättiksprit (12%)
  • 1 dl socker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 1 lagerblad
  • 1/2 msk finhackad ingefära
  • 5 kryddpepparkorn
Lägg till i inköpslistan