Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Lammfilé med rosmarinströssel, citronbulgur och morotsbearnaise

En festlig måltid finner du i denna lammfilé med rosmarinströssel, citronbulgur och morotsbearnaise. Den lite syrliga bulgurn och lena bearnaisen med morot, vitvinsvinäger och dragon passar utmärkt till den stekta, möra lammfilén och en grönsallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bulgur: Börja med citronbulgurn. Koka bulgurn i vatten och fond enligt anvisning på paketet. Rör ner olivolja, citronjuice och persilja. Sätt på lock och ställ åt sidan.
  2. Putsa lammfilén. Bryn den runt om i en het stekpanna i smör och olja. Krydda med salt och peppar.
  3. Sänk värmen och fortsätt steka tills innertemperaturen är 60–70°C (rosa–genomstekt).
  4. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka rosmarinbladen och blanda dem och vitlök med rivet eller hackat citronskal. Rulla filén i »strösslet«. Låt den vila några minuter.
  5. Bearnaise: Skala och skär morötter i cm– stora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Repa färska dragonkvistar. Spara bladen och lägg stjälkarna i en liten kastrull. Häll på vitvinsvinäger. Låt koka ihop tills hälften av vinägern återstår. Ta bort kvistarna. Häll av morötterna och mixa till en helt slät puré med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt vinägern, dragonbladen och rumsvarmt smör i klickar. Mixa lite till. Smaka av med salt och peppar. Täck över så att den inte svalnar.
  6. Skär lammfilén i skivor. Servera med citronbulgur och morotsbéarnaise. En fräsch grönsallad är gott till.

För alla

Gör glutenfri: ersätt bulgur med quinoa, ris, majs eller bönor.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett, kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett, kontrollera innehållet i fonden.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2010. 
Testlagarnas kommentarer finns även i Buffé nr 11 2010.

 

Ursula
Det enda jag är skeptisk till sedan barnsben är kokta morötter, så här var det uppförsbacke. Ända tills bean hamnade
i munnen – så fräsch och örtigt ren i smaken. Andra gången flyttade jag köttets örter till en salsa verde. Lammet grillade vi. Nykokta bondbönor till. Får man ge sig själv en sexa i betyg?
BETYG: 4,8

Jonas
Ett stort wow till morotsbearnaisen, den kunde jag ätit utan någonting till! Andra gången ugnsstekte jag en kyckling fylld med rosmarin, citron och vitlök. Gjorde bearnaisen lite nyttigare genom att byta ut en tredjedel av smöret mot kvarg. Fortfarande himmelskt.
BETYG: 4,5

Helena
Bästa testlagarrätten 2010 är korad. Bearnaisen var ju kanongod, den kommer vi att göra i andra sammanhang. Citronbulgurn var inte poppis, men en potatisgratäng med vitlök till gick hem.
BETYG: 4,8

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 600 g lammfilé
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 2 - 2 1/2 kvistar rosmarin
  • rivet eller hackat skal av 1 citron
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Citronbulgur
  • 1 1/2 dl bulgur
  • 5 dl vatten
  • 1 1/2 msk konc grönsaksfond
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 msk olivolja
Morotsbearnaise
  • 4 morötter (à ca 100 g)
  • 5 - 6 färska dragonkvistar
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 75 g rumsvarmt smör
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer