Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Lammfärspiroger med fetaost och morot

Ge dig själv en utmaning i köket med dessa lammfärspiroger med fetaost och morot. Fördela din smakliga köttfärsfyllning med krämig ost i pirogdegen och låt dem jäsa några minuter. Låt dina hemmagjorda piroger få fin färg i ugnen före de serveras.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 60 piroger portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Degen: Smula jästen i en stor bunke eller helst en degblandare. Rör ut jästen med lite av vattnet. Häll på resten av vattnet, olja och salt. Rör ner mjölet lite i taget. Arbeta degen smidig, ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i degblandare. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
  2. Fyllning: Skala och finhacka lök (eller använd fryst hackad lök) och vitlök. Skala och riv morötterna grovt (använd gärna matberedare).
  3. Stek lök och vitlök mjuk och glansig i olja i en stekpanna. Lägg i färsen och låt den steka klart. Tillsätt morötter, pinjenötter, spiskummin, koriander, salt och peppar. Smula fetaosten och blanda ner den och persiljan.
  4. Sätt ugnen på 225°C. Dela degen i 60 bitar (för 60 piroger) och forma dem till bollar. Kavla ut rundlar och fördela köttfärsfyllningen i mitten. Lyft upp degen runt fyllningen och nyp ihop till piroger. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca 15 minuter.
  5. Vispa upp äggen. Pensla pirogerna och ställ in dem i ugnen ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.

 

Ingredienser

Portioner: 60 piroger
Degen
  • 2 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 1 1/3 l vatten
  • 1 1/2 dl rapsolja
  • 2 1/2 tsk salt
  • 3 1/2 l vetemjöl
  • 5 ägg
Fyllning
  • 5 gula lökar (5 lökar motsvarar 1 påse fryst hackad lök à 450 g)
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 kg morötter
  • 1 1/3 kg lammfärs (eller nötfärs)
  • 1 1/2 dl pinjenötter
  • 1 1/2 msk spiskummin
  • 1 1/2 msk koriander
  • 1 kg fetaost
  • 1 1/2 dl hackad bladpersilja
  • rapsolja till stekning
  • 1 msk salt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan