Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Helstekt rostbiff med hemgjord pestosås

Ett underbart recept på helstekt rostbiff med hemgjord pestosås. Pesto gör du enkelt genom att mixa basilika, persilja, mejram, pinjenötter, pecorino eller parmesan, salt och vitlök. Servera köttet i skivor med pesto, potatis och en sallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Skala och skär vitlöken i smala klyftor. Krydda köttet runt om med salt och peppar.
  3. Gör små hål här och var i köttets ovansida med spetsen på en kötttermometer eller med en kniv.
  4. Stick in hälften av vitlöksklyftorna och små rosmarinkvistar. Knyt om några varv med hushållssnöre om köttbiten inte är nätad.
  5. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 60°C (rosa), det tar 1 1/2–2 timmar. Pensla då och då med lite olja. Gör under tiden såsen.
  6. Sås: Mixa basilika, persilja, mejram, pinjenötter, pecorino eller parmesan, salt och resten av vitlöken med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt olivoljan i en stråle under mixning.
  7. Ta ut rostbiffen, linda in i smörpapper och låt vila ca 10 minuter. Höj ugnsvärmen till 250°C, grill.
  8. Häll vattnet i ugnsformen. Vispa ihop med stekskyn. Sila och rör ner ca 4 msk av stekspadet (för 4 port) i pestosåsen. Blanda väl.
  9. Lägg tomaterna i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen 5–10 minuter.
  10. Ta bort nätet eller snöret på köttet. Skär det i skivor. Lägg upp på ett fat. Ringla över lite av såsen och servera resten i en skål bredvid. Servera med tomaterna och gärna råstekt potatis och en sallad till.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: använd parmesan eller annan ost som är lagrad mer än 3 mån.
Gör mjölkproteinfri: ersätt pecorinon med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ.
Gör äggfri: känsliga ägg allergiker bör välja parmesanost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 1/5 kg rå/färsk rostbiff (gärna nätad)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 msk vatten till stekskyn
  • 300 g körsbärstomater på kvist
Pestosås
  • 2 krukor basilika
  • 2 dl plockad bladpersilja
  • 6 kvistar mejram
  • 1 dl pinjenötter
  • 2 dl riven pecorinoost eller parmesan
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl olivolja
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?