Lakritsknäck
Lakritsknäck är gott julgodis smaksatt med turkisk peppar eller annat hårt godis av lakrits. Koka klassisk knäck av socker, sirap och vispgrädde i en kastrull med tjock botten. Gör kulprovet för att se när knäcken är klar. Rör ner den krossade lakritsen. Salt möter sött – gott till jul!
Ingredienser
60 st
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
15 st turkisk peppar (karameller)
2 msk smör eller margarin
Gör så här
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. häll lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. häll lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
odaste knäcken jag ätit. Hade en hel påse turisk peppar i. Lät koka till 125grader och det blev en perfekt koncistens som varken var för hård eller kladdig.
Stina
2013-12-21Hej Kjell! Från och med idag blir utskrifterna bättre!
Redaktionen
2013-12-11Blir svårt då jag skrev ut receptet och sen skulle göra knäcken. Då var allt inte med i utskriften. Skulle inte ICA kunna fixa utskriftvänliga sidor
Kjell
2013-12-10