Lakritsknäck

85
5
Lakritsknäck

Lakritsknäck är gott julgodis smaksatt med turkisk peppar eller annat hårt godis av lakrits. Koka klassisk knäck av socker, sirap och vispgrädde i en kastrull med tjock botten. Gör kulprovet för att se när knäcken är klar. Rör ner den krossade lakritsen. Salt möter sött – gott till jul!

Skriv ut
Lakritsknäck

Ingredienser

60 st
2 dl
socker
2 dl
vispgrädde
2 dl
ljus sirap
15 st
turkisk peppar (karameller)
2 msk
smör eller margarin

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på turkisk peppar. I övrigt är knäcken fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd grädde och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ. Använd mjölkfritt matfett.

 

Gör så här

Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. häll lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

Vad tyckte du om receptet?

85

Kommentarer

Stina

2013-12-21

odaste knäcken jag ätit. Hade en hel påse turisk peppar i. Lät koka till 125grader och det blev en perfekt koncistens som varken var för hård eller kladdig.

Redaktionen

2013-12-11

Hej Kjell! Från och med idag blir utskrifterna bättre!

Kjell

2013-12-10

Blir svårt då jag skrev ut receptet och sen skulle göra knäcken. Då var allt inte med i utskriften. Skulle inte ICA kunna fixa utskriftvänliga sidor

Testa liknande recept