Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Lakritsknäck

Lakritsknäck är gott julgodis smaksatt med turkisk peppar eller annat hårt godis av lakrits. Koka klassisk knäck av socker, sirap och vispgrädde i en kastrull med tjock botten. Gör kulprovet för att se när knäcken är klar. Rör ner den krossade lakritsen. Salt möter sött – gott till jul!

Ingredienser

Portioner: 60 st
  • 2 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 15 st turkisk peppar (karameller)
  • 2 msk smör eller margarin
Lägg till i inköpslistan

Gör så här Börja laga

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 60 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad vid kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125°C. Rör om då och då. Koktiden kan variera mellan 20-30 minuter.
  2. Krossa karamellerna fint i en mortel.
  3. Rör ner karamellkross och matfettet. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.

Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. häll lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på turkisk peppar. I övrigt är knäcken fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd grädde och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ. Använd mjölkfritt matfett.

 

Har du lagat receptet?

Klicka och betygsätt

(168)