Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Knäckkola

(6)
30 MIN | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Knäckkola är ett klassiskt recept som många starkt förknippar med julgodis. Kolan har en söt och god smak av sirap, socker, grädde och mandel. Många praktiska tips medföljer även i detta perfekta kolarecept.

Ingredienser

Portioner: 40 st
  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk smör eller margarin
  • 3 msk hackad sötmandlar
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 40 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda socker, sirap och grädde i en gryta, gärna plastbelagd. Koka häftigt 15-20 min.
  2. Häll lite av den heta smeten i en kopp med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars får smeten koka några min till.
  3. Ta grytan åt sidan och blanda i matfett och mandel.
  4. Häll upp smeten i små knäckformar ställda på en plåt. Låt knäcken kallna.

Tips

Kulprov: När man kokar knäck, kola och karameller är det viktigt att smeten kokat lagom länge för att det färdiga godiset ska bli så bra som man vill. Hemligheten ligger i smetens temperatur. Beroende på hur vid gryta smeten kokas i är det alltid svårt att ange en exakt koktid, ju vidare gryta desto kortare blir koktiden. Enklast är att mäta smeten med en digitaltermometer.

Vid 120-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor med lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.