Knäckkola
Knäckkola är ett klassiskt recept som många starkt förknippar med julgodis. Kolan har en söt och god smak av sirap, socker, grädde och mandel. Många praktiska tips medföljer även i detta perfekta kolarecept.
Ingredienser
40 st
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 msk smör eller margarin
3 msk hackad sötmandel
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkfri ersättningsprodukt. Välj mjölkfritt matfett.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkfri ersättningsprodukt. Välj mjölkfritt matfett.
Näringsvärdet är beräknat per knäck.
Gör så här
Tips
Kulprov: När man kokar knäck, kola och karameller är det viktigt att smeten kokat lagom länge för att det färdiga godiset ska bli så bra som man vill. Hemligheten ligger i smetens temperatur. Beroende på hur vid gryta smeten kokas i är det alltid svårt att ange en exakt koktid, ju vidare gryta desto kortare blir koktiden. Enklast är att mäta smeten med en digitaltermometer.
Vid 120-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor med lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.
Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Vid 120-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor med lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.
Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi268 KJ / 64 kCal
Fett3 g
Salt0.09 g
Kolhydrater10 g
Protein0.2 g
Kommentarer
Alltid bra resultat!
Karin
2023-12-21Är det någon som får en fast knäck på denna tid. Kokar 60 i en vid gryta men upplever att den aldrig blir riktigt hård.
Torbjörn
2022-12-20Hej Torbjörn! Se tipstexten i receptet för kulprov och koktemperatur för olika hårdhet. Eller läs mer här https://www.ica.se/artikel/temperatur-knack/ Lycka till Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2022-12-20Det står att man ska ha i smör men inte varför. Så, varför ska man ha i det?
Ann
2022-12-10