Kycklinggryta med tortilla sticks

Betyg 3.8 av 5.
12 personer har röstat
3
Kycklinggryta med tortilla sticks

Denna förstklassiga kycklinggryta kan du med fördel göra nästan helt klar någon dag före ska avnjutas. Din gryta får sin karaktäristiska, heta smak av chilifrukt före den serveras med krämig avokado, ost, syrlig lime och stekta tortilla sticks.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2011

Kycklinggryta med tortilla sticks

Ingredienser

6 portioner
1   stor kyckling (gärna majskyckling, 1 stor kyckling väger ca 1,6-1,9 kg)
2   gula lökar
3   morötter
1   torkad anchochili
2   lagerblad
ca 12   vitpepparkorn (ev fler efter smak)
ca 3 l  vatten
salt (1 msk salt per liter vatten)
1   paket mjuka tortillabröd (à ca 300 g)
3   burkar hela tomater (à 400 g)
4   vitlöksklyftor
ca 2   färska chilifrukter (t ex spansk peppar, jalapeño eller thaichili), ev mer eller mindre efter smak
ca 1 tsk  tabasco eller kajennpeppar
juicen från 1   lime
2   avokador
1 dl  färdigriven mozzarella
1 dl  färdigriven cheddarost
1   lime att toppa med
1   kruka koriander
rapsolja till stekning och fritering
salt och peppar

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri tortilla.
Gör laktosfri: välj ost lagrad mer än 3 månader.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ, t ex tofu.

Gör så här

Tips

Gryta eller soppa bestämmer man själv – späd efter önskemål och smak.
Klipp tortillabröden med sax. Det blir snyggt när de blir lite ojämna i formen. Provfritera en remsa innan du lägger ner en hög.
Fritera i omgångar. Låt rinna av på tjockt hushållspapper. Tortilla sticksen passar också som snacks. Smaksätt då med någon örtkrydda och flningsalt.
Koka kycklingen och låt den kallna, då går det lättare att plocka köttet från skrov och ben. En majskyckling är att föredra, men annan stor kyckling går bra.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.8 av 5.
12 personer har röstat

Kommentarer

Jag hoppade över anchorchilin. Har tänkt mixa de överblivna grönsakerna till en soppa (tar bort lagerbladen först).

Annika

2011-12-11

Varför använder man torkad anchorchili i receptet? Har varit i tre butiker och ingen har hört talas om detta!

Karin

2011-12-10

Blev bjuden på detta och det var verkligen jättegott!

Berit

2011-12-04

Testa liknande recept

Friterad ostfylld chili
Betyg 2 av 5.
3 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kyckling med citron och persilja
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kycklingsoppa med quinoa, citron och yoghurt
Betyg 3.4 av 5.
14 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Shepherd's pie
Betyg 4 av 5.
216 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Friterad fläskfilé med persikochutney
Betyg 4 av 5.
2 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Paprika- och chilirub
Betyg 2.1 av 5.
10 personer har röstat
Under 15 min att tillaga