Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kycklinggryta med tortilla sticks

Denna förstklassiga kycklinggryta kan du med fördel göra nästan helt klar någon dag före ska avnjutas. Din gryta får sin karaktäristiska, heta smak av chilifrukt före den serveras med krämig avokado, ost, syrlig lime och stekta tortilla sticks.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skär hälften av löken i klyftor och morötterna i grova bitar.
  2. Lägg lök, morötter, ancho chili, lagerblad och vitpepparkorn tillsammans med kycklingen i en stor kastrull, minst 5 liter (för 6 port).
  3. Tillsätt vatten och salt så att det täcker.
  4. Koka upp och låt sjuda under lock ca 1 timme, tills kycklingen är klar. Låt svalna och ställ kallt.
  5. Klipp tortillabröden i smala remsor, ca 1 cm breda. Hetta upp olja i en vid kastrull till ca 180°C.
  6. Lägg i tortillaremsorna i omgångar. Fritera till gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper. Det är en stor mängd så några kan tas undan och serveras som snacks med lite flingsalt på.
  7. Ta upp kycklingen och ancho chilin. Sila av buljongen och spara den. Plocka kycklingköttet från benet, dela ev stora bitar.
  8. Skala och finhacka resten av löken och vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka den färska chilin.
  9. Fräs lök, vitlök och chilihacket i olja några minuter tills löken blivit mjuk.
  10. Lägg fräset samt ancho chilin (utan skaft) i en matberedare. Sila av burktomaterna och lägg i dem. Tillsätt 3 dl av kycklingbuljongen (för 6 port) och mixa slätt. Häll det och kycklingköttet i en stor kastrull.
  11. Späd med ytterligare buljong, ca 9 dl (för 6 port), till önskad konsistens. Kan förberedas hit, en till två dagar i förväg.
  12. Hetta upp kycklingkoket. Tillsätt tabasco/kajennpeppar och juicen från lime. Smaka av med salt och peppar och ev mer tabasco/kajennpeppar.
  13. Dela, kärna ur och skär avokadoköttet i bitar.
  14. Servera grytan i skålar. Lägg i avokado och riven ost. Skär lime i portionsklyftor och toppa med dem samt korianderblad och tortilla sticks. Eller låt var och en ta tillbehören från skålar på bordet.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri tortilla.
Gör laktosfri: välj ost lagrad mer än 3 månader.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ, t ex tofu.

Tips

Gryta eller soppa bestämmer man själv – späd efter önskemål och smak.
Klipp tortillabröden med sax. Det blir snyggt när de blir lite ojämna i formen. Provfritera en remsa innan du lägger ner en hög.
Fritera i omgångar. Låt rinna av på tjockt hushållspapper. Tortilla sticksen passar också som snacks. Smaksätt då med någon örtkrydda och flningsalt.
Koka kycklingen och låt den kallna, då går det lättare att plocka köttet från skrov och ben. En majskyckling är att föredra, men annan stor kyckling går bra.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 stor kyckling (gärna majskyckling, 1 stor kyckling väger ca 1,6-1,9 kg)
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 1 torkad anchochili
  • 2 lagerblad
  • ca 12 vitpepparkorn (ev fler efter smak)
  • ca 3 l vatten
  • salt (1 msk salt per liter vatten)
  • 1 paket mjuka tortillabröd (à ca 300 g)
  • 3 burkar hela tomater (à 400 g)
  • 4 vitlöksklyftor
  • ca 2 färska chilifrukter (t ex spansk peppar, jalapeño eller thaichili), ev mer eller mindre efter smak
  • ca 1 tsk tabasco eller kajennpeppar
  • juicen från 1 lime
  • 2 avokador
  • 1 dl färdigriven mozzarella
  • 1 dl färdigriven cheddarost
  • 1 lime att toppa med
  • 1 kruka koriander
  • rapsolja till stekning och fritering
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan