Kycklinggryta med bacon

Gryta är enkel mat att laga och med kyckling i går det också snabbt att få allt på bordet. Smakerna som gör denna gryta fenomenalt mustig och god kommer från kombinationen av bacon, lagerblad, timjan och svamp bland annat. Med vin i buljongen blir kycklinggrytan laddad med extra kärlek.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 11 2014

Ingredienser
4 portioner
4 port ris eller annat gryn
ca 450 g kycklinglårfilé
140 g bacon
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 krm peppar
3 lagerblad
1 tsk timjan
3 dl rött matlagningsvin
1 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 tsk majsstärkelse
1/2 ask persilja (à 20 g)
Gör så här
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2320 KJ / 553 kCal
Fett19.7 g
Kolhydrater53.6 g
Protein34.1 g
Kommentarer
Gjorde om rätt våldsamt men blev galet gott. Fräste svamp, gul lök och bacon med vitlök och hällde i en gryta. Snabbfräste kycklingbitar och blandade ner i det övriga fräset. Hällde på 3 dl vitt och typ 4 dl kycklingbuljong, en nypa chiliflakes, svartpeppar och 2 lagerblad samt generöst med timjan (torkad). Kokade upp och gjorde under tiden dumplingdeg (3dl mjöl, 1 tsk bakpulver, en nypa salt samt 100 gram smör nypa ihop till ett smul. Hälla på 1/2 dl kallt vatten och forma till 9 små bollar.). Lade dumplingbollarna ovanpå kycklingen och så in i ugnen under lock i 225 grader i 25-30 minuter. Inte alls som originalreceptet mao men SÅ GOTT så jag var tvungen dela med mig!
Carola
2025-03-10För salt!!!
Thomas
2025-01-19Helt ok. Inget speciellt. Lägg till en röd och en gul paprika för lite färg!
Andreas
2024-07-17