Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Kyckling- och rotfruktspajer

Utmana dina kunskaper i köket med dessa otroligt goda kyckling- och rotfruktspajer! Din frästa kalla fyllning läggs i portionsformar klädda med deg och sedan lägger du över ett litet lock. Grädda de vackra pajerna i ugn och servera med len gräddfil.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Deg: Blanda vetemjöl, salt och smör i tärningar med fingertopparna i en bunke eller använd matberedare. Tillsätt kallt vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Lägg in den i kylen att vila i minst ½ timme. Degen kan med fördel göras en dag i förväg.
  2. Fyllning: Skär kycklingköttet smått. Skala och finhacka morot, selleri och vitlök. Fräs detta i 1/3 av olivoljan i en stekpanna tills rotsakerna är mjuka. Salta och peppra.
  3. Låt kycklingfräset svalna något. Blanda det med vin, citronjuice, resten olivolja, timjan, oregano, salt och svartpeppar. Ställ in i kylen och låt vila.
  4. Sätt ugnen på 225°C. Kavla ut degen tunt. Ställ en enportionsform på degen, ca 8 cm i diameter. Skär ca 4 cm utanför formens kant, skär runt. Gör 8 likadana "bottnar" (för 8 port). Skär ut 8 lock av resterande degen.
  5. Klä försiktigt formarna med degbottnar. Kanterna ska vika över lite. Detta är lite pyssligt och kräver att man får knåda och kavla om degen ett par gånger för att få ihop det.
  6. Fyll formarna med kycklingblandningen, ca 1 dl i varje. Pensla degkanterna med uppvispat ägg, sätt på locket och tryck försiktigt ihop med fingrarna. Om man vill kan man även gör dekorativa streck med hjälp av en gaffel.
  7. Pensla hela ovansidan med äggula. Gör ett litet hål, ca ½ cm i diameter i mitten på locket. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Servera med sallad och en klick gräddfil.

För alla

Kyckling- och rotfruktspajer innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfri pajdeg och pensla formarna med mjölkfritt margarin eller olja.
Gör äggfri: uteslut äggpenslingen.

Ingredienser

Portioner: 8
Deg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 250 g smör i tärningar
  • 4 msk kallt vatten
Fyllning
  • 500 g kycklinglårfilé
  • 100 g morot
  • 150 g rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vitt vin
  • 2 msk pressad citronjuice
  • 1 tsk finhackad färsk timjan
  • 1/2 dl grovhackad färsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 2 ägg till pensling
Lägg till i inköpslistan