Recept: Kyckling med valnötter
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Kyckling med valnötter

Betyg
2 röster

Ett smakrikt recept med inspiration från det libanesiska köket på kyckling med valnötter. Du gör det av bland annat kyckling, vitlök, citron, lök, pitabröd, valnötter och koriander. Matigt och aptitligt!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2010.

Ingredienser

  • 2 hela färska kycklingar (à ca 1 kg)
  • 6 vitlöksklyftor
  • 4 dl olivolja
  • 1 1/2 dl färskpressad citronjuice
  • 3 gula lökar
  • olivolja till formen
  • 3 libabröd eller pitabröd (3 libabröd motsvarar 6 pitabröd)
  • 2 tsk salt
  • 5 dl grovhackad bladpersilja
  • 1 dl grovhackade valnötter
  • 3 msk sumak (eller rivet citronskal)
  • 1 dl grovhackad koriander eller persilja

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Stycka varje kyckling i 8 bitar.
  3. Skala och pressa ner vitlöken i en bunke. Vispa ihop vitlök, olivolja och citronjuice.
  4. Skala, halvera och skär löken i skivor.
  5. Täck bottnen av en stor, oljad ugnssäker form med hälften av libabröden. Om du använder pita bröd så klipp upp fickan i brödet så att det blir två tunna skivor innan hälften läggs ut i formen.
  6. Krydda kycklingbitarna runt om med salt. Lägg dem och löken ovanpå brödlagret.
  7. Blanda persiljan med valnötter, sumak och oljeblandningen. Häll det över kycklingen.
  8. Täck kycklingen med resten av liba- eller pitabrödet. Ställ in i ugnen 40–50 minuter, täck formen med aluminiumfolie när brödet fått färg så att det inte bränns.
  9. Skär ett snitt i kycklingen, kommer klar köttsaft ut är den färdig. Strö över koriander eller persilja vid servering.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg om lämpligt bröd används.