Kung pao-kyckling med jordnötter och sichuanpeppar

Betyg 4.4 av 5.27 personer har röstat
Receptet har 11 kommentarer
Kung pao-kyckling med jordnötter och sichuanpeppar

Kung pao-kyckling med jordnötter, sichuanpeppar och chili är en kinesisk klassiker med balanserad hetta och krispiga texturer. En riktig favorit för vardag och helg.

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2025

En vid tallrik med hög kant fylld med kycklingwok, stora bitar chili och vattenkastanjer.

Ingredienser

4 portioner

Marinad

2 msk shaoxingvin eller torr sherry
3 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
1 msk majsstärkelse
1 tsk kycklingfond
1 tsk sesamolja
1 krm malen vitpeppar

Marinerad kyckling

500 g kycklinglårfilé
1/2 sats av marinad (från ovan)
1 krm salt

Woksås

1/2 sats av marinad (från ovan)
1 dl vatten
2 msk strösocker
1 msk risvinäger

Ris

4 portioner jasminris

Wok

1 förp vattenkastanjer (à 227 g)
3 salladslökar
10 torkade milda chilifrukter
2 tsk sichuanpeppar
1 cm färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
1 1/2 dl salta jordnötter
1 msk sesamolja

Gör så här

00:03:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

11 st
  • Hetta upp rapsoljan i en wok på medelvärme, tillsätt chili och sichuanpeppar och stek, under omrörning, tills de doftar gott och chilin mörknat något i färgen. Jag hävdar att kommatecknet efter "stek" är felaktigt. Recept är ju till för alla, vana som oerfarna. Man ska ju röra om när man steker. Två elever gjorde denna rätt, naturligtvis utan sesamolja, jordnötter och tyvärr heller inte vattenkastanjerna eftersom de låg i en konservburk och vi inte hade någon öppnare. När de läser "stek" och de visar mig fattar jag först inte vad som menades. Sedan när jag läste receptet noggrannare förstod jag. Jag är van matlagare och utbildad HKK-lärare.

    Barbro

  • Gjorde en vegansk version av detta recept. Bytte ut kyckling mot Hälsans köks frysta vegofilebitar och fonden mot bongs grönsaksfond. Låt filebitarna tina något, så suger de upp marinaden bättre. Blev supergott!

    Lars

  • Tyvärr ett riktigt lågt betyg från hela familjen. Sichuanpeppar va inget för oss, smakade parfym o blev som en beläggning på tungan som kändes som en allergisk reaktion. Bara salt o vitt. Förstår de som lagt till andra grönsaker för textur o färg.

    Jenny

  • Älskar kung pao och sichuanpeppar. Vet inte ifall mina torkade chilis var av det starkare slaget, det blev lite för hett även om jag bara tog hälften av dem. Nästan gång tar jag även hälften av sichuanpepparn, skulle nog räcka med 1-1,5 tsp. Vattenkastanjen känns lite malplacerad och kan utelämnas.

    Camilla

  • Jättegott! Sichuanpepparn var slut på ICA (antagligen pga av att receptet precis varit med i Buffé), så fick klara oss utan. Lade till strimlade morötter för extra textur vilket var lyckat. Ska absolut göra detta igen, och ser fram emot att ha pepparn med nästa gång.

    Petra

  • Jättegott! Alla i familjen älskade det. Hade svårt att hitta torkad mid chili så tog chilipulver i "lagom" mängd istället. Det som Johanna skriver om att det sticker på tungan är sichuanpepparn. Det är en egenskap som den har och inget att bry sig om, det beror bara på att pepparn innehåller hydroxy-α-sanshool. 😊

    Ida-marie

  • Det är någon ingrediens som gör att man får en stickande känsla i tungan, vet inte vilken. Vi var flera i familjen som kände detta. Denna gör vi inte igen.

    Johanna

  • Ska vitlöken och ingefäran tillsättas hela?

    Elin

    Hej Elin! Vitlöken och ingefäran ska finhackas innan de vänds ner. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Hoppade över vattenkastanjerna eftersom jag inte gillar såna. Blev supergott. Till och med min lite kräsna dotter gav tummen upp. Läggs in i laga-igen-pärmen.

    Mia

  • Såå gott och perfekt med spetskålen som tillbehör.

    Helena

Näringsvärde per portion

Energi3218 KJ / 768 kCal
Fett36 g
Salt6.1 g
Kolhydrater71 g
Protein36 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Grön riswok
    Betyg 3 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Buddha’s delight
    Betyg 2.6 av 5.43 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Wokad kyckling med chili och jordnötter
    Betyg 4.2 av 5.165 personer har röstat
    Receptet har 21 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Biffwok med bambuskott
    Betyg 4.6 av 5.18 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Biff- och nudelwok
    Betyg 3.6 av 5.38 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Hoisinkyckling med risnudlar
    Betyg 3.7 av 5.12 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad