Kung pao-kyckling med jordnötter och sichuanpeppar

Kung pao-kyckling med jordnötter, sichuanpeppar och chili är en kinesisk klassiker med balanserad hetta och krispiga texturer. En riktig favorit för vardag och helg.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2025

Ingredienser
4 portioner
Marinad
2 msk shaoxingvin eller torr sherry
3 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
1 msk majsstärkelse
1 tsk kycklingfond
1 tsk sesamolja
1 krm malen vitpeppar
Marinerad kyckling
500 g kycklinglårfilé
1/2 sats av marinad (från ovan)
1 krm salt
Woksås
1/2 sats av marinad (från ovan)
1 dl vatten
2 msk strösocker
1 msk risvinäger
Ris
4 portioner jasminris
Wok
1 förp vattenkastanjer (à 227 g)
3 salladslökar
10 torkade milda chilifrukter
2 tsk sichuanpeppar
1 cm färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
1 1/2 dl salta jordnötter
1 msk sesamolja
Gör så här
00:03:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3218 KJ / 768 kCal
Fett36 g
Salt6.1 g
Kolhydrater71 g
Protein36 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
11 stHetta upp rapsoljan i en wok på medelvärme, tillsätt chili och sichuanpeppar och stek, under omrörning, tills de doftar gott och chilin mörknat något i färgen. Jag hävdar att kommatecknet efter "stek" är felaktigt. Recept är ju till för alla, vana som oerfarna. Man ska ju röra om när man steker. Två elever gjorde denna rätt, naturligtvis utan sesamolja, jordnötter och tyvärr heller inte vattenkastanjerna eftersom de låg i en konservburk och vi inte hade någon öppnare. När de läser "stek" och de visar mig fattar jag först inte vad som menades. Sedan när jag läste receptet noggrannare förstod jag. Jag är van matlagare och utbildad HKK-lärare.
Barbro
Gjorde en vegansk version av detta recept. Bytte ut kyckling mot Hälsans köks frysta vegofilebitar och fonden mot bongs grönsaksfond. Låt filebitarna tina något, så suger de upp marinaden bättre. Blev supergott!
Lars
Tyvärr ett riktigt lågt betyg från hela familjen. Sichuanpeppar va inget för oss, smakade parfym o blev som en beläggning på tungan som kändes som en allergisk reaktion. Bara salt o vitt. Förstår de som lagt till andra grönsaker för textur o färg.
Jenny
Älskar kung pao och sichuanpeppar. Vet inte ifall mina torkade chilis var av det starkare slaget, det blev lite för hett även om jag bara tog hälften av dem. Nästan gång tar jag även hälften av sichuanpepparn, skulle nog räcka med 1-1,5 tsp. Vattenkastanjen känns lite malplacerad och kan utelämnas.
Camilla
Jättegott! Sichuanpepparn var slut på ICA (antagligen pga av att receptet precis varit med i Buffé), så fick klara oss utan. Lade till strimlade morötter för extra textur vilket var lyckat. Ska absolut göra detta igen, och ser fram emot att ha pepparn med nästa gång.
Petra
Jättegott! Alla i familjen älskade det. Hade svårt att hitta torkad mid chili så tog chilipulver i "lagom" mängd istället. Det som Johanna skriver om att det sticker på tungan är sichuanpepparn. Det är en egenskap som den har och inget att bry sig om, det beror bara på att pepparn innehåller hydroxy-α-sanshool. 😊
Ida-marie
Det är någon ingrediens som gör att man får en stickande känsla i tungan, vet inte vilken. Vi var flera i familjen som kände detta. Denna gör vi inte igen.
Johanna
Ska vitlöken och ingefäran tillsättas hela?
Elin
Hej Elin! Vitlöken och ingefäran ska finhackas innan de vänds ner. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Hoppade över vattenkastanjerna eftersom jag inte gillar såna. Blev supergott. Till och med min lite kräsna dotter gav tummen upp. Läggs in i laga-igen-pärmen.
Mia
Såå gott och perfekt med spetskålen som tillbehör.
Helena