Kung pao-kyckling med jordnötter och sichuanpeppar

Kung pao-kyckling med jordnötter, sichuanpeppar och chili är en kinesisk klassiker med balanserad hetta och krispiga texturer. En riktig favorit för vardag och helg.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2025

Ingredienser
4 portioner
Marinad
2 msk shaoxingvin eller torr sherry
3 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
1 msk majsstärkelse
1 tsk kycklingfond
1 tsk sesamolja
1 krm malen vitpeppar
Marinerad kyckling
500 g kycklinglårfilé
1/2 sats av marinad (från ovan)
1 krm salt
Woksås
1/2 sats av marinad (från ovan)
1 dl vatten
2 msk strösocker
1 msk risvinäger
Ris
4 portioner jasminris
Wok
1 förp vattenkastanjer (à 227 g)
3 salladslökar
10 torkade milda chilifrukter
2 tsk sichuanpeppar
1 cm färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
1 1/2 dl salta jordnötter
1 msk sesamolja
Gör så här
00:03:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3218 KJ / 768 kCal
Fett36 g
Salt6.1 g
Kolhydrater71 g
Protein36 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
9 stTyvärr ett riktigt lågt betyg från hela familjen. Sichuanpeppar va inget för oss, smakade parfym o blev som en beläggning på tungan som kändes som en allergisk reaktion. Bara salt o vitt. Förstår de som lagt till andra grönsaker för textur o färg.
Jenny
Älskar kung pao och sichuanpeppar. Vet inte ifall mina torkade chilis var av det starkare slaget, det blev lite för hett även om jag bara tog hälften av dem. Nästan gång tar jag även hälften av sichuanpepparn, skulle nog räcka med 1-1,5 tsp. Vattenkastanjen känns lite malplacerad och kan utelämnas.
Camilla
Jättegott! Sichuanpepparn var slut på ICA (antagligen pga av att receptet precis varit med i Buffé), så fick klara oss utan. Lade till strimlade morötter för extra textur vilket var lyckat. Ska absolut göra detta igen, och ser fram emot att ha pepparn med nästa gång.
Petra