Kryddiga kycklingfärsspett med ajvaryoghurt

Lägg ett gäng kycklingfärsspett på grillen och känn dig som en riktig ”grill master”. Ser proffsigt ut men går snabbt och lätt att laga. Sambal oelek, spiskummin och fräsch ajvaryoghurt ger en förnimmelse av ett soldränkt Mellanöstern.

Ingredienser
4 portioner
2 förp potatisklyftor (à 500 g)
1 vitlöksklyfta
ca 500 g kycklingfärs
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk sambal oelek
8 träspett
1 msk olja
1 msk smör
Ajvaryoghurt
2 dl matyoghurt
1/2 dl ajvar relish
salt
peppar
Till servering
sallad
silverlök i ringar
fefferoni
Gör så här
00:20:00
00:07:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1882 KJ / 450 kCal
Fett12 g
Salt1.34 g
Kolhydrater46 g
Protein35 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
12 stKan man grilla spetten och kan man byta ut ajvar till sweet chilisås.
Carina
Hej Carina! Det går bra att grilla spetten. Anväder du träspett så blötlägg dem i 10 minuter innan färsen sätts på så brinner inte spetten upp så lätt. Det går såklart bra att använda sweetchili smaka dig fram till lagom styrka. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Allt gott utom potatisklyftorna från frysdisken som var en chansning att prova. Gör egna nästa gång!
Birgitta
Hur gött som helst. Gjorde biffar i stället och stekte i pannan. Ajvarsåsen var jättegod. Kommer göra detta igen, helt klart
Ann-charlotte
Kunde varit lite mer Sambal oelek så det ska jag ha nästa gång, Frisk och god yoghurtsås som jag hade lite lime i och det blev gott. Hade saffransris till det fungerade bra!
Ann-mari
Mycket gott! Vi bytte ut potatisklyftorna mot couscous och hade blandad grönsallad till.
Emmy
Funkar bra att grilla dem i ugnen. Lägg på galler högt upp (med en form under för att fånga upp vätska), 200 grader. Vänd några gånger. Går fort och smakar bra (i brist på att kunna grilla på en riktig grill).
Anette
Jättegott! Vi tog inte heller träspett men det funkade bra utan. Det blev 12 "järpar" istället för 8 spett. Stekte på medelvärme i 10 minuter men behövde ändå eftersteka i ugn 200 gr i några minuter (3-4 minuter) för att köttet skulle bli helt genomstekt.
Anna
Supergott. Spetten är kanske lite onödiga men det är lätt att bara forma biffar.
Ebba
Helt onödigt att ha grillspett, delvis får de inte plats i stekpannan men mest för att det är helt onödigt. Kycklingjärparna blev väldigt goda. 4/5
Kim
Kan man grilla dem i ugnen ist.? I så fall vilkenugnsvärme😊
Inga-lill
Hej Inga-Lill! Ursäkta sent svar. Ja, de går att laga i spetten i ugnen också. Då vi inte har provlagat dom i ugnen så får du testa dig fram men du kan testa 200°C i kanske 10 minuter. Viktigt är att spetten är genomstekta och har en innertemperatur på 72°C. Hoppas att det smakar! Hälsningar Elina
ICA-köket