Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Kronans kaka

Bjud på kronans saftiga kaka till kaffet! Kakan får sin speciella karaktär av att du blandar till smeten av kokt, riven potatis istället för mjöl. Avnjut kronans kaka med en syrlig citronsås och kanske några jordgubbar eller en fräsch fruktsallad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skålla, skala och mal mandeln. Vispa ägg och socker. Klicka ner det mjuka matfettet i äggsmeten omväxlande med mandeln under vispning.
  3. Blanda i den pressade eller rivna potatisen och citronskalet. Häll smeten i en väl smord och bröad rund form (ca 22 cm i diameter, för 10 bitar) helst med löstagbar botten. Släta till ytan. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 45 min.
  4. Lyft upp kakan och låt den svalna. Sikta eventuellt över florsocker. Servera den till fruktsallad med vispad grädde eller glass eller med en god citronsås.
  5. Citronsås: Rör äggulor och socker pösigt. Vispa grädden. Blanda ner citronskal och saft i ägguleblandningen. Rör till sist i grädden. Servera med färska jordgubbar eller en fruktsallad.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
  • 150 g sötmandel
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 75 g smör eller margarin
  • 200 g kokt, kall potatis
  • rivet skal av 1/2 citron
Citronsås
  • 2 äggulor
  • 2 msk socker
  • 2 dl vispgrädde
  • rivet skal av 1/2 tvättad citron
  • 1 msk pressad citronsaft
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1520 kJ / 360 kCal
Fett: 25 g
Läs mer om näringsvärden

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer