Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Björnbärs- och mandelkaka

Om du letar efter ett himmelskt gott bakverk ska du prova det här receptet på björnbärs- och mandelkaka. Alla kommer att älska den här saftiga, fylliga och ljuvliga kakan och björnbären samt björnbärssylten är definitivt pricken över i:et!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 18 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mördegsbotten: Mixa vetemjöl, florsocker, citronskal och smör i en matberedare tills det blir smuligt eller nyp ihop för hand. Tillsätt ägggula och vatten och mixa ihop till en deg.
  2. Klä en rektangulär form, ca 25 x 30 cm (för 18 bitar), med bakplåtspapper. Tryck ut degen på bottnen i formen och nagga den med gaffel. Ställ i kylen ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 175°C.
  4. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 15 minuter, tills den börjar få lite färg.
  5. Fyllning: Mal mandeln i mandelkvarn eller mixa fint i matberedare.
  6. Vispa smör, rörsocker och vaniljsocker mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör till sist ner den malda mandeln.
  7. Bred först marmeladen över mördegsbottnen och sedan smeten. Tryck ner björnbären.
  8. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Strö över mandelspån och grädda ytterligare ca 15 minuter, tills kakan är gyllenbrun. Låt svalna och skär i rutor.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 18 bitar
Mördegsbotten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • finrivet skal av 1/2 citron
  • 100 g kallt smör i tärningar
  • 1 äggula
  • 1 tsk kallt vatten
Fyllning
  • 200 g sötmandel
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1,8 dl rörsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl björnbärsmarmelad
  • 150 g björnbär
  • 1/2 dl mandelspån
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?