Köttsoppa med klimp
Våga laga en värmande klassiker – köttsoppa med klimp. Koka högrev i bit riktigt mör i en mustig buljong, tills köttet faller isär, och förstärk med ditt val av rotfrukter. Morot, kålrot, rotselleri och palsternacka blir gott tillsammans. Och så en klick av klimpen.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2014
Ingredienser
4 portioner
1 1/2 l vatten
2 köttbuljongtärningar
1 lagerblad
1 msk japansk soja
2 tsk salt
500 g högrev i bit
1 morot
300 g kålrot
300 g rotselleri
1 palsternacka
1/2 purjolök
3 potatisar (à ca 200 g)
Klimp
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 1/2 dl mjölk (3 %)
1 ägg
1/2 dl hackad persilja
2 rivna bittermandlar
1 krm salt
För alla
Gör glutenfri: Uteslut klimpen.
Gör laktosfri: Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen. Välj matfett och mjölk utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen. Välj mjölkproteinfritt matfett och byt mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen och uteslut klimpen.
Gör så här
Tips
Skulle du få tag i märgpipa, det vill säga nötbog med benet kvar, välj det i stället för högrev. Behåll benet i koket, det ger soppan extra must och smak.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1917 KJ / 458 kCal
Fett19 g
Salt5.55 g
Kolhydrater32 g
Protein35 g
Kommentarer
Klimpen var inte som den jag fick när jag var liten. Mamma gjorde " hprd" klimp. Jag hade hemgjord gnocchi i frysen som jag lade i soppan istället för klimpen. Gnocchi var mer lik den klimp som jag är uppväxt med. Soppan var för övrigt mycket god.
Pia lena
2024-01-11Hej! Har ni missat köttet i ingredienserna?
Michel
2021-01-20Lika överraskad som Maj. Min f.d. svärmor gjorde också klimp med bittermandel. Jag blev väldigt konfunderad när hon bjöd på den till sin goda köttsoppa men det var gott. Trodde det var nåt bara hon gjorde men nu har jag ett recept som jag ska testa.
Lena
2019-11-21Hej Lena! Hör gärna av dig när du har gjort soppan och berätta om den var lika god som din fd svärmors variant. Hoppas att det smakar! Hälsningar Elina
Redaktionen
2019-11-22