Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Köttsoppa med klimp

Våga laga en värmande klassiker – köttsoppa med klimp. Koka högrev i bit riktigt mör i en mustig buljong, tills köttet faller isär, och förstärk med ditt val av rotfrukter. Morot, kålrot, rotselleri och palsternacka blir gott tillsammans. Och så en klick av klimpen.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp vatten, buljongtärningar, lagerblad, soja och salt i en stor kastrull.
  2. Lägg i högreven och låt sjuda under lock i ca 1½ timme, eller tills köttet är helt mört.
  3. Klimp: Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och vispa till en jämn smet. Späd med mjölken, lite i taget. Låt småkoka under omrörning ca 5 minuter.
  4. Ta från värmen och vispa i ägget. Tillsätt persilja, bittermandel och salt. Låt smeten sjuda under omrörning ca 1 minut på låg värme (viktigt att det inte kokar).
  5. Skölj en skål med vatten och häll i smeten. Låt svalna, ställ i kylen.
  6. Skala och strimla morot, kålrot, rotselleri och palsternacka. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Skala och skär potatisen i bitar.
  7. Tillsätt rotfrukterna i soppan. Låt småkoka ytterligare 15 minuter.
  8. Ta upp köttet och tillsätt purjolöken, låt sjuda ca 5 minuter.
  9. Skär köttet i mindre bitar och lägg tillbaka i soppan.
  10. Servera köttsoppan i djupa tallrikar. Lägg i en sked kall klimp.

För alla

Gör glutenfri: Uteslut klimpen.
Gör laktosfri: Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen. Välj matfett och mjölk utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen. Välj mjölkproteinfritt matfett och byt mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen och uteslut klimpen.

Tips

Skulle du få tag i märgpipa, det vill säga nötbog med benet kvar, välj det i stället för högrev. Behåll benet i koket, det ger soppan extra must och smak.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 1/2 l vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 lagerblad
  • 1 msk japansk soja
  • 2 tsk salt
  • 500 g högrev i bit
  • 1 morot
  • 300 g kålrot
  • 300 g rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 1/2 purjolök
  • 3 potatisar (à ca 200 g)
Klimp
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl mjölk (3 %)
  • 1 ägg
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 2 rivna bittermandlar
  • 1 krm salt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1917 kJ / 458 kCal