Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Köttfärssemlor med sesamfrön

Ett charmerande recept på matsemlor för dig som vill bjuda på något annorlunda! För de matiga semlorna använder du bland annat purjo, paprika och köttfärs. Köttfärssemlorna är riktigt tjusiga att servera till fest!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bullar: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C. Häll lite av vattnet i bunken och lös upp jästen. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, socker, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spar lite till utbakning. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
  2. Ta upp degen och knåda den på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 12 bitar (för 12 port). Rulla varje bit till en slät bulle. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrö. Grädda bullarna i 250°C, ca 10 min. Låt kallna på galler.
  4. Fyllning: Skölj, ansa och strimla purjolöken. Skölj, kärna ur och finhacka paprikan. Fräs purjo och paprika i olja i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och låt steka med. Häll över vattnet och tillsätt senap, soja, salt, peppar och dragon. Låt puttra ca 5 min.
  5. Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur bullarna (inkråmet kan torkas och sedan rivas till ströbröd). Fyll bullarna med köttfärsröran och lägg på en klick crème fraiche. Lägg på brödlocken.
  6. Till servering: Servera med stavar av gurka och morötter. Cocktailtomater och gröna eller svarta oliver är också gott till.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: byt ut ägg mot mjölk eller vatten att pensla med.

Ingredienser

Portioner: 12
Bullar
  • 1 paket jäst (à 50 g)
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl olja
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • 5 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 ägg (till pensling)
  • sesamfrön (till garnering)
Fyllning
  • 2 små purjolökar
  • 2 gula paprikor
  • 2 msk olja
  • 600 g köttfärs
  • 0,8 dl vatten
  • 3 msk senap
  • 2 tsk soja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 msk dragon
  • 2 dl crème fraiche
Till servering
  • stavar av gurka och morot
  • cocktailtomater
  • oliver
Lägg till i inköpslistan

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer