Koreansk kimchi

Vad är kimchi? Det är syrlig mjölksyrad eller fermenterad salladskål, även kallad kinakål, med het smak av chili. Prova att göra egen kimchi med vårt recept på klassisk koreansk kimchi. Den färdiga kimchin är oemotståndligt god till sallader, grytor och rätter med ris eller nudlar.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2020

Ingredienser
ca 1,5 liter
1 1/2 kg salladskål
3 msk jodfritt salt
1 1/2 dl vatten
2 msk rismjöl
1 msk strösocker
2 msk riven ingefära
2 msk riven vitlök
1 grovt riven gul lök
1 1/4 dl fisksås
1 - 1 1/2 dl gochugaru (eller 1/2 dl paprikapulver och 1/2 dl chiliflakes, för 1 sats kimchi)
6 tunt skivade salladslökar
1 finstrimlad morot
10 cm finstrimlad rättika
1 skalat eller noga tvättat och finhackat äpple
Gör så här
01:30:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
37 stRättika och kålrabbi är snarlika varandra
Eva
Finns det något annat man kan använda istället för rättika?
Marianne
Hej Marianne! Du kan öka på mängden morot istället för rättikan. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Att ”jodsalt” dödar bakterier är en seglivad myt. Jodsalt innehåller inte jod, utan jodid, som inte är bakteriedödande.
Anders
Undrar kan man använda maizmjöl Ställe för rismjöl MVH Maria
Maria
Hej Maria! Du kan kan använda majsmjöl i stället. Tror att du bör börja med halva mängden och tillsätta mer i fall det behövs. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Kan man använda Himalaya salt istället för jodfri salt?
Kristian
Hej Kristian! Så längde det är jodfritt så funkar det. Jodet dödar nämligen mjölksyrabakterierna. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Kan man använda majsstärkelse istället för rismjöl?
Lina
Hej Lina! Det går bra. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Kan man äta den direkt? Alltså utan fermenteringen? Hanna
Hanna
Hej Hanna! Ja, det går ju utmärkt om man inte kan vänta! ;) Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Alltså det godaste jag ätit...jag tror jag blivit beroende och mpste nu efter 2 veckor göra ny sats
Jessica
Kan man utesluta äpple?
Nadja
Hej Nadja! Ja, det kan man utesluta. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Jag lagar kimchi, men receptet kommer från en bok skriven av en koreanska .Det blir fler ingredienser typ paprika ocksa ,äkta gohujaru förstås och annat.extra.Jah lyckas varje gång. Den som man kan köpa på burk har inte mycket med äkta kimchi att göra och dyr dessutom. I Korea äts den 3 gånger om dagen, fast det är nog överdrift .Den är smaklig att blandas till wook också.
Elisabeth