Kolbulle

Betyg 4.4 av 5.179 personer har röstat
Receptet har 21 kommentarer
Kolbulle

Kolbulle är en svensk klassiker som ofta faller lite i glömska. Det är en typ av pannkaka med rimmat fläsk som liknar fläskpannkaka. Men till skillnad från sin närmsta släkting så tillagas kolbullen i en stekpanna och görs helt utan ägg. Serveras helst rykande varm från pannan med lingonsylt.

Kolbulle

Ingredienser

4 st
6 dl vatten
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
325 g skivat rimmat fläsk

Till servering

lingonsylt

Gör så här

00:00:00
00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

21 st
  • Har provat är gott och enkelt!

    Hans

  • Ser gott ut. Ska prova imorgon. Tack för receptet

    Eva

  • Kanonbra

    Leif uno

  • Mycket gott

    Kenneth

  • Bra.

    Kenneth

  • Riktigt gott. Bytte sidfläsk mot rökt skinka

    Lars

  • Ska inte en kolbulle egentligen göras på skrädmjöl?

    Lina

  • Detta är riktig skogshuggarmat. Det var ingredienser man kunde ha med sig ur i skogen under veckorna då man bodde i skokskojan. Den lagades över öppen eld och var bra mat för männen som arbetade hårt i skogen. Min pappa lagade inte mycket mat, men kolbulle gjorde han, oftast så vi var ute i skogen plockaden bär eller nåt. Han gjorde den helst på något han kallade amerikafläsk som bestod av mycket fett. Jag kan säga att dessa middagar var fest.

    Ingrid

  • Nja, Kolbotten och Kolbulle är inte riktigt samma sak. Kolbullen är enklare då den endast består av Mjöl, Salt och Vatten + fläsk och steks klassiskt i ister (inte smör) och servers med lingonsylt till medans Kolbotten även brukar innehålla Mjölk och ibland två sorters mjöl och klassiskt bres smör på och man har även messmörsduppa till. Kolbotten (utav bilder jag sett, har inte ätit själv) verkar vara tunnare, mer lik crepes medans kolbullen blir mer lik en mindre tjock/fläskpannkaka. Så varför namnet Kolbulle? Enligt bl.a. Wikipedia: "Namnet kommer troligtvis av att man grävde ner pannan i glöden, täckte den med lock och lade glöd och aska ovanpå." Kolbotten däremot steks "över och under" öppen eld. Kolbotten är även en mer lokal maträtt starkt kopplad till Dalarna medans kolbullen inte är det utan är (var?) mer allmänt spridd. Sen finns det säkert lokala varianter i hela landet, jämför exempelvis med palt, kroppkakor, kams, m.m. m.m. som alla är väldigt lika men med små variationer.

    Daniel

  • Kommer från kolbottenpanna som man tillagade i förr

    Madelen

Näringsvärde per st

Näringsvärdet är beräknad exkl. lingonsylt.
Energi2415 KJ / 577 kCal
Fett33 g
Salt3.8 g
Kolhydrater54 g
Protein16 g

Testa liknande recept

  • Nävgröt
    Betyg 4 av 5.48 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Kroppkakor av kokt potatis
    Betyg 4.4 av 5.260 personer har röstat
    Receptet har 46 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Palt
    Betyg 4.2 av 5.15 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Klassiska kroppkakor
    Betyg 4.5 av 5.37 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Bruna bönor med stekt fläsk
    Betyg 3.9 av 5.52 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad