Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Kolasås med Västerbottensost, glass, crunch och färska bär

Färska sommarbär och vaniljglass är kanske sommarens enklaste och godaste efterrätt! Här toppar vi den med hemmagjord kolasås med en smak av västerbottensost och sötknaprig crunch av smörstekta valnötter och smulor av digestivekex.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Kolasås: Bryn smöret genom att smälta det på hög värme tills det tystnat och doftar nötter. Sänk värmen, när det bildats en ljusbrun bottenmassa i kastrullen tillsätts resten av ingredienserna.
  2. Koka upp under omrörning och sjud ca 3 minuter och låt svalna.
  3. Crunch: Hacka valnötterna grovt. Krossa kexen grovt. Stek nötter och kex i smöret. 
  4. Bär: Ansa och dela jordgubbarna.
  5. Till servering: Servera bären med glass, valnötscrunch och kolasås.

För alla

Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och glass.
Gör äggfri: välj äggfri glass.

Ingredienser

Portioner: 6
Kolasås
  • 25 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1/2 dl riven Västerbottensost
Valnötscrunch
  • 2 dl valnötter
  • 6 digestivekex
  • 2 msk smör
Bär
  • 1 l jordgubbar
  • 125 g hallon
  • 125 g blåbär
Till servering
  • vaniljglass
Lägg till i inköpslistan