Kolapaj med röda vinbär och flingsalt
Flingsalt överraskar i denna gudomliga kolapaj med kanel. Säsongens röda vinbär och vispad crème fraiche gör det till en riktig drömdessert!
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2012
Ingredienser
8 portioner
Pajdeg
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
Kolafyllning
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
75 g smör
1/2 tsk flingsalt
Till servering
2 dl crème fraiche (34 %)
3 dl repade röda vinbär eller lingon
kanel
För alla
Fri från ägg.
Gör glutenfri: gör en glutenfri pajdeg, ex genom att byt ut vetemjöl mot mandelmjöl, kokosmjöl eller glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, grädde och crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädde mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut creme fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
En god kolapaj. Det tog dock drygt en timme att koka kolasås (till 122 grader). Gjorde pajen glutenfri och det krävdes ett par matsked vatten och en äggula för att få ihop pajdegen. Nästa gång kommer jag att koka mer kolasås, det var inte tillräckligt med 3 dl vispgrädde.
Tanja
2024-03-09200 grader varmluft eller vanlig ugn?
Ninnie
2023-08-17Tack för din fråga Ninnie! Alla våra recept är lagade med "vanlig" över- och undervärme om inget annat anges. Lycka till och hoppas det ska smaka. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-08-18Nu har jag bakat den här pajen tre gånger. Brukar inte ha några problem att följa recept men det har skitit sig varje gång. Degen till botten går inte ihop sig eller skär sig så allt smör separeras. Går knappast att trycka ut så det blir en kant på 4 cm. Har testat två gånger med glutenfritt (mjölmix och mandelmjöl) och en sista gång idag med vetemjöl och det blir samma resultat. Smöret rinner ut från pajformen. Vet inte om det är något fel på smöret men något är galet om alla andra har lyckats med sina pajdegar…
Malena
2022-10-22